(ORASUL, 13.00) IMPOZITE – FISC – IESENI / Informaticienii vor plati cele mai mari impozite anul acesta
(CUZANET, Iasi, 7 IANUARIE) – Directia Generala a Finantelor Publice Judetene (DGFPJ) Iasi a stabilit noile norme de venit anuale pentru persoanele fizice autorizate care isi desfasoara activitatea individual, fara salariati. Astfel, cele mai mari impozite vor fi platite de catre persoanele care activeaza in domeniul informaticii si al topografiei. „Normele de venit valabile de la 1 ianuarie anunta pentru aceste doua categorii impozite in valoare de 17.200 lei fiecare” a declarat Maria Taran, purtator de cuvant al DGFPJ Iasi.
De asemenea, pentru comertul cu produse agricole si alimentare este prevazuta o norma de impozitare in valoare de 10.000 de lei pe an, iar pentru cei cu articole electrice si electrocasnice, impozitul va ajunge pana la 8.000 de lei. Daca o persoana se ocupa cu activitati individuale ce au la baza imbracamintea si incaltamintea noua sau uzata, aceasta va plati 7.000 de lei pe an, iar pentru comertul cu casete audio – video, CD-uri si DVD-uri, impozitul va fi de 5.000 de lei.
Totodata, cei care repara brichete, ceasuri sau ochelari sau cei care ofera servicii de cantarire vor plăti 1.100 de lei impozit pe an, in timp ce organizatorii de activitati distractive in discoteci, distractii populare si zodiac cu papagal vor achita norme de venit individual in valoare de 10.000 lei. „In ceea ce priveste comercializarea de flori naturale norma prevede un impozit anual de 11.300 de lei, iar confectionerele de flori artificiale si aranjamente de flori artificiale vor scoate din buzunar 10.200 lei pe an” a adaugat Maria Taran.
La nivelul Iasului, pana la la data de 31 noiembrie 2008, au fost inregistrate 9.481 de persoane fizice autorizate. Dintre acestia, 3.001 sunt cei cu profesii libere, iar 6.480 sunt comercianti. In cazul in care ei nu sunt avantajati de aceste norme pot solicita modalitatea de impozitare in sistem real si vor achita 16% din profitul estimat. „Contribuabilii pot opta pentru plata impozitului pe venit in sistem real sau in functie de normele fixe de venit aferente domeniului de activitate. Avantajul celei de a doua variante este ca nu vor fi obligati sa tina evidenta contabila. In plus, daca un contribuabil realizeaza venituri peste norma de venit, diferenta obtinuta in plus nu se include in baza impozabila” a incheiat reprezentantul Fiscului.
Cererile privind modalitatea de impozitare pe care o preferă contribuabilii trebuie depusa la Directia de Finante pana la 15 ianuarie, iar in situatia in care o persoana fizica autorizata desfasoara doua sau mai multe activitati desemnate, venitul net se stabileste pe baza celei mai ridicate norme de venit pentru respectivele activitati. / Mihaela Nitu
Niciun comentariu