(ORASUL, 14.00) CRPDRP- FINANTARI- PROIECTE / Doar doua din cinci finantari de la UE sunt active

 

(CUZANET, Iasi, 25 octombrie) Din cele cinci programe cu finantare nerambursabila de la Uniunea Europeana pentru beneficiari doar doua sunt active in acest moment, celelalte urmand sa intre in vigoare la decizia  Comitetului de Monitorizare pentru Planul National de Dezvoltare Rurala.

 Bacaul conduce topul judetelor din Moldova cu cele mai multe proiecte depuse

 

‘‘Noi am incercat sa-i pregatim pe viitorii beneficiari,inaintea aparitiei ghidurilor pentru respectivele masuri, anuntand de ceea ce vor putea sa beneficieze pe viitor. Masurile active acum sunt masura 312 ‘‘Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi’’si masura 313 ‘‘Incurajarea activitatilor turistice’’. Pentru masura 312 a fost depus pana in prezent un singur proiect ce apartine judetului Bacau in valoare totala eligibila de 332.000 euro si presupune amenajarea uni zone de agrement- restaurant. Pentru masura 313 au fost depuse 3 proiecte dintre care unul apartine comunei Cleja, judetul Bacau in valoare totala de 397.000 euro. Celelelate doua proiecte apartin judetului Neamt si au ca valoare totala eligibila 400.000 euro, respectiv 235..000 euro. Primul proiect presupune construirea unei pensiuni turistice in comuna Alexandru cel Bun, iar al doilea apartine comunei Agapia si presupune construirea a doua pensiuni turistice, in valoare totala de 235.000 euro. Mai avem inca un proiect in curs de pregatire la Suceava, tot pe domeniul de pensiuni, care se afla in etapa de evaluare, dupa care va fi inregistrat in sistem’’, a declarat Radu Diaconescu, consilier la Centrul Regional de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Iasi.

 

Nici un proiect depus de Iasi

 

Fondurile nerambursabile oferite prin aceste masuri sunt neatractive pentru ieseni, intrucat pe judetul Iasi nu s-a inregistrat nici un proiect depus. ‘‘Comparativ cu programul anterior, cea mai mare surpriza am avut-o din partea judetului Neamt intrucat ‘‘a devansat’’ judetul Suceava- judet care are cea mai mare valoare totala pe tara absorbita prin fondurile din turism'', a mai spus Diaconescu. Din punct de vedere al obiectivelor turistice, Radu Diaconescu afirma ca ‘‘judetul Iasi are peste 1600, incluse in patrimoniul national(grupa A) si in patrimoul local(grupa B), mult mai multe decat regiunile mentionate mai sus, din care 120 de obiective turistice sunt numai in Iasi’’, a incheiat Radu Diaconescu. Se pare ca zonele subcarpatice Suceava, Neamt si Bacau stiu sa-si foloseasca putinele resursele pe care le au pe cand Iasul le are dar nu le valorifica prin fondurile nerambursabile de la UE. / Cornelia Barbacariu