(ORASUL, 10.00) RETROSPECTIVA ANULUI 2008 – ECONOMIC / Criza economica mondiala a afectat puternic mediul de afaceri din Iasi. Valul de disponibilizari, o prognoza sumbra pentru 2009.
(CUZANET,
IASI, 22 decembrie) – Criza financiara din Statele Unite ale Americii, criza extinsa in toate colturile lumii- acesta pare a fi fost cel mai important eveniment al anului 2008.

„Business angel”, un concept lansat si la Iasi

La inceputul anului, oamenii de afaceri ieseni Gabriel Mardarasevici si Bogdan Pitigoi au lansat in Iasi ideea de „business angel”, prin punerea la dispozitie a unor fonduri investite in ideile de afaceri ale tinerilor. Primul proiect sprijinit in acest fel a apartinut unui student in anul II la Drept, si viza publicitatea de tip outdoor.

In pragul lichidarii, fostii colosi industriali din Iasi au scapat de lichidare

Mari companii, precum Fortus SA si Nicolina SA au starnit valuri legate de procesele de insolventa in care se afla. Fortus a intampinat dificultati in stabilirea unui plan de organizare care sa impiedice falimentul firmei. In final, in august, compania a intrat in posesia statutului, care a cumparat 60% din actiuni. Atomosfera s-a inflamat o data cu vizita la Iasi a presedintelui Traian Basescu. Un turneu pe care presedintele l-a facut in tara pentru a vedea efectele crizei economice. Angajatii de la Fortus s-au plins ca nu isi primisera salariile de trei luni.
Dupa un sir de controverse, in aprilie, aceeasi soarta o impartaseste si Nicolina SA, care a scos la mezat un teren de patru hectare. Nici Antibiotice SA nu a stat mai bine. In primele luni ale anului, Autoritatea de Privatizare a primit solicitari numeroase in care se aducea vorba de privatizarea firmei. Sindicatele au reusit sa opreasca privatizarea fabricii prin metoda licitatie cu strigare. Justitia a oprit procesul de privatizare chiar in etapa in care firmele depuneau ofertele la sediul AVAS.
Domeniul bancar din Iasi a avut de suportat cutremurele din sfera financiara mondiala. Si nu numai. Bancile iesene s-au confruntat cu retele de escroci care au pus la cale planuri de inselare. In aprilie si noiembrie au fost depistate si trase la raspundere doua dintre acestea. Pe parcursul anului s-au inregistrat sase tentative de fraude bancare, dintre care doar patru au ramas la stadiul de tentative. In luna iulie, trei institutii din Iasi au fost nevoite sa restituie fonduri PHARE din cauza incapacitatii de a le gestiona optim. Pe de alta parte, in aceeasi perioada, o firrma de video-chat din Iasi a intrat in Topul Excelentei in Afaceri, prin faptul ca a avut un profit de 10 miliarde de lei.

Tranzactii „surpriza” si primele pierderi cauzate de criza economica

Luna august a fost marcata de doua evenimente importante: cumpararea de catre omul de afaceri Danut Prisecariu a activelor Moldova Tricotaje SA. In aceeasi luna, un cetatean al judetului Iasi a castigat la Loteria Nationala suma de 2,8 milioane euro. Tot in luna august, proprietarii Iulius Group au raportat pierderi de 3,8 miliarde lei, oficialii invocand drept scuza diferentele de curs valutar.
Luna septembrie a declansat ceea ce poate fi denumit cu usurinta „perioada neagra” pentru economia mondiala. Si cum era de asteptat, Romania nu a ramas neatinsa de efecte, desi acestea au intarziat sa apara in spatiul nostru. Ca in toate zonele afectate de criza, si in Iasi s-au primit reclamatii in legatura cu modificari ale clauzelor din contractele bancilor, considerate a fi nejustificate de catre clientii institutiilor de credit. Pana la data de 30 noiembrie, erau deja inregistrate 12 reclamatii ale iesenilor la adresa bancilor, in legatura cu marirea dobanzilor. Vanzarile au scazut in domenii precum imobiliarele, auto, cosmetice, turism si produse alimentare.

Sfirsitul anului 2008 a adus concedieri masive la Iasi

Dar cele mai afectat domeniu ramane cel al constructiilor care nu a scapat de efectele crizei economice mondiale. Au scazut solicitarile, au scazut si preturile materialelor cu 30%, fapt ce a generat si disponibilizarile din acest sector. Startul a fost dat de Ceramica Iasi, cu 151 de angajati, urmata de Construct Design si Combeton SA, care au anuntat disponibilizarea a 50, respectiv 57 de angajati. Fortus SA a anuntat la randul sau concedierea a 500 de angajati, ceea ce a inseamnt ca in domeniul constructiilor, circa 700 de angajati nu au mai avut un loc de munca. Industria textila a fost, la randul ei, una dintre cele mai afectate de criza. Fabrica de textile Teba Industries a trimis acasa in vara 368 de angajati, pentru a continua in octombrie seria, cu inca 197 de concedieri. Arcelor Mittal a trimis la randul ei in somaj 60% din cei 650 de angajati si 200 de colaboratori. Lista a fost completata de fabrica de ulei SC Unirea SA , SC Romstar si Antibiotice SA. Daca tragem linia, pana la sfarsitul lui 2008, sunt inregistrate peste 1300 de disponibilizari.

Greva fiscala fara efecte

Finantistii au avut o perioada fara probleme in prima jumatate a anului, cand multe dintre firmele mari precum Nicolina SA si-au achitat datoriile restante la bugetul statului, insa din toamna si pana la sfarsitul lunii decembrie, Fiscul s-a confruntat cu mai multe probleme. In luna octombrie, odata cu greva profesorilor, sindicalistii de la finante au intrerupt activitatea timp de 2 ore pentru a convinge Guvernul sa le mareasca salariile cu 50%, dar nu au reusit. Ba mai mult, finantistii au fost acuzati de agentii economici ca aceasta miscare nu este una potrivita pentru acel moment si au amenintat si ei cu o greva fiscala.
Un alt esec al Directiei Generale a Finantelor Publice Judetene (DGFPJ) din Iasi este faptul ca nu au reusit sa vanda statia de carburanti detinuta de Regia Autonoma de Transport Public (RATP) si confiscata de Fisc, nici macar dupa opt licitatii. Astfel, datoriile RATP au fost reesalonate in rate lunare, a cate 500.000 de lei, suma urmand a fi virata din incasarile obtinute prin vanzarea biletelor de transport.

Piata auto, ingenunchiata de criza

Piata auto a fost la randul ei marcata de criza spre sfarsit de an. Importul de masini second-hand si inasprirea conditiilor de creditare ale bancilor au dus la scaderea vanzarilor la masini cu 30% fata de aceeasi perioada a anului 2007. In primele luni, scaderea a fost relativ mica, de 5,7 %, dar spre finele anului, piata auto din Iasi practic s-a prabusit. Guvernul a stabilit suspendarea taxei de poluare, in vederea stimularii achizitiilor de autoturisme si cresterea de trei ori a taxei de inmatriculare pentru masinile second hand. Hotararea a starnit mari proteste in randul soferilor ieseni care s-au declarat nemultumiti, au amenintat ca vor da in judecata Guvernul pentru inselaciune si au protestat ore in sir la ghiseele de la Finante si in fata Palatului Culturii. / Raluca Sipurel, Mihaela Nitu