(ORASUL, 14.00)PRETURI-MASA-SARBATORI Buzunarul gospodinelor, golit de sarbatori
(CUZANET
, Iasi, 18 decembrie) – Sarbatorile de iarna bat la usa si gospodinele deja au inceput cumparaturile. Si de pe masa iesenilor nu lipsesc ciorba, sarmalutele, friptura de purcel si cozonacii. Reporterii CuzaNet au incercat sa afle cit costa masa de sarbatori si daca gospodinele ar cheltui mai putin daca ar cumpara din supermarket preparatele traditionale. S-a luat in calcul meniul pentru o familie de patru persoane.
 
Meniu de criza=250 de lei

Orice meniu debuteaza cu aperitivul. Daca gospodina alege o salata berlineza atunci trebuie sa cumpere un kilogram de carne de vita, patru oua, ceapa, castraveti murati, maioneza, bulion, sare si piper. Portofelul se goleste de cel putin 40 de lei. Din meniu nu lipseste traditionala piftie de porc. Sunt necesare circa un kilogram jumatate de carne de porc, telina, morcov, ceapa, usturoi si doua oua. In total, pentru patru portii de piftie, gospodina mai scoate din buzunar  31 de lei. Sarmalutele  traditionale  "topesc" un kilogram de carne tocata, doua verze de circa un kilogram fiecare, 200 de grame de orez, bulion, marar, patrunjel, foi de dafin si cimbru. Daca tragem linia, pentru a umple patru farfurii, se cheltuie 43 de lei. Friptura de porc este "regina" in materie de mancaruri:  1 kilogram de pulpa de porc, jumatate de pahar de vin alb, ceapa, usturoi, mustar, smantana, ulei, piper si sare. Din portofel, gospodina mai scoate 84 de lei plus  cinci lei,  garnitura de castraveti murati.  Cozonacul nu trebuie sa lipseasca nici el de pe masa de sarbatori. Reteta pentru doi cozonaci- 1 kilogram si jumatate de faina, 200 gr margarina, 650 gr zahar, 500 gr nuca, drojdie, jumatate de litru de lapte, 100 de ml esenta de rom si patru oua- costa 26 de lei. Se adauga alti 50 de lei  pentru vin, apa si racoritoare. O masa de sarbatori traditionala ajunge- cu economiile impuse de perioada crizei-  la cel putin 250 de lei."Gata preparate "- varianta mai ieftina dar…nu la fel de gustoasa

In loc de salata berlineza, gospodinele mai putin conservatoare pot apela si la o salata a la Russe, gata preparata, care ar costa in jur de 15 lei. Piftia se gaseste si ea ambalata si gata pentru consum la pretul de 17 lei kilogramul, indeajuns pentru a umple patru farfurii. 450 de grame de sarmalute gata gatite costa 8,3 lei, iar un kilogram de friptura de porc ajunge in magazine la 20 lei. Doi cozonaci crescuti si copti costa in jur de 11 lei.Totalul -120 de lei, daca punem si bauturile in calcul.

"La restaurant"-comod dar costisitor

Mai exista posibilitatea de a apela la serviciile restaurantelor, care in noaptea dintre ani se intrec in gustari cat mai sofisticate. Doritorii unor astfel de petreceri mai au inca timp sa faca rezervari, ofertele fiind destul de numeroase in domeniu. Pretul unei seri petrecute in restaurant variaza. „Ambra”, ofera o cina traditionala pentru doua persoane, la pret de 200 de lei. Pe de alta parte, in restaurante precum „Agatha” un meniu bogat se ridica la 290 de lei de persoana, ceea ce ar insemna ca pentru intreaga familie ar fi necesari 1160 de lei..Preturile cresc in functie de tipul de rastaurant ales si de meniu. Cea mai ieftina pare a ramine pizza cu paharul de suc inclus. /Raluca Sipurel