(ORASUL/ECONOMIC, 18.00) AMANET – CLIENTI – ANALIZA/ Clientii fideli ai caselor de amanet
(CUZANET, Iasi, 24 noiembrie) – Inainte de a se infiinta bancile, primele institutii de creditare au aparut acum 3000 de ani, in China si in Imperiul Roman, sub forma caselor de amanet. Clientii acestor institutii au fost dintotdeauna variati. Daca la inceputurile acestui sistem de finantare, nici fetele nobile nu evitau locurile cu pricina, astazi e o rusine sa fii vazut intrand intro casa de amanet.
In Tudor, sursa de platit caminul
Clientela caselor de amanet din Iasi e variata, insa o delimitare poate fi facuta. Pe bulevardul Tudor Vladimirescu sunt trei astfel de institutii, una langa alta. Clientii fideli – studentii. „Multi dintre ei vin aici pentru ca raman fara bani de platit caminul, sau nu mai au cu ce merge acasa, fie nu mai au bani pe carduri pana la burse”, declara angajata unei case de amanet din cartierul Tudor Vladimirescu. Studentii amaneteaza in general aur si telefoane mobile. „Unii dintre ei vin cu bijuterii lasate mostenire din generatie in generatie, piese vechi si de o mare valoare, de care nu isi dau seama. Sunt oameni care colectioneaza astfel de piese, iar ei le amaneteaza pentru sume cu mult sub valoarea lor reala”, sustine patronul unei case de amanet din centru. Circa 80% din clientii casei de amanet Orizont sunt studenti, cat despre casa Onix, circa 50% dintre ei sunt studenti. Angajatele acestora spun ca peste 90% din ei vin sa recupereze obiectele lasate. Perioada predilecta incare acestia isi lasa bunurile pe rafturile caselor de amanet este cea a sesiunilor de examene, adica lunile ianuarie-februarie si mai-iunie.
Impatimiti ai jocurilor
Pentru casele de amanet din zona Moldova Mall, altfel stau lucrurile. Clientii fideli-impatimiti ai jocurilor de noroc. Casinoul aflat in apropiere ii lasa pe acestia fara bani pentru inca o partida de poker. Solutia simpla si la indemana sunt casele de amanet, unde isi lasa bijuteriile.”In general, in aceasta categorie se incadreaza oameni de 30-40 de ani, care vin in termen de 3-4 zile sa isi recupereze bunurile”,afirma o angajata a casei de amanet Corani. Din clientii acesteia, circa 20% sunt impatimiti ai jocurilor de noroc.
Tot in categoria clientilor fideli se inscriu pensionarii. Motivul pentru care acestia amaneteaza este simplu: nu le ajung banii pana la pensie, sau pur si simplu traiesc de pe o zi pe alta. Cei mai multi dintre ei nu se intorc pentru a recupera obiectele lasate. „Tot ei sunt cei care aduc cele mai multe piese rare, vechi, confectionate manual”,afirma un reprezentant al casei de amanet Golden Eye IFN.
In afara acestor categorii, se afla toti cei care traiesc greu. Angajatii caselor de amanet spun ca nu le sunt solicitate serviciile de catre oameni bogati: casele de amanet sunt ale saracilor. De aceea unii dintre angajati trateaza cu reticenta orice intrebare legata de felul in care aceste institutii isi desfasoara activitatea. Mai ales ca, unii dintre ei sustin ca se asteapta la o scadere a vanzarii aurului, sustinuta de criza financiara si o crestere a clientilor care doresc sa amaneteze, justificata de venirea sarbatorilor./Raluca Sipurel
Niciun comentariu