(ORASUL, 11.00) CRPDR IASI- SESIUNE- PROIECTE / Bani europeni pentru fermierii din Romania
(CUZANET, Iasi, 13 noiembrie) Centrul de Plati pentru Dezvoltare Rurala a anuntat deschiderea celei de-a patra sesiuni din acest an de depunere a proiectelor pentru fondurile de la Uniunea Europeana(UE). Perioada de depunere a proiectelor este 3 noiembrie- 15 decembrie a.c. si se va face pentru masurile Masura 121- ‘‘Modernizarea exploataÅ£ilor agricole”, Masura 123-‘‘Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere’’ si Masura 322-‘‘Renovarea si dezvoltarea satelor’’.
Din punct de vedere economic, pentru sesiunea curenta sunt disponibili pe tara prin masura 322- 303 milioane euro, pentru masura 121sunt alocate 165 milioane euro si pentru masura 123 sunt acordate 100 milioane euro.‘‘Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala(FEADR) nu repartizeaza banii pe regiuni, ci pe intreaga tara. Cei care depun proiecte mai repede au un avantaj in fata celorlalti pentru ca ei beneficiaza de sume mai mare si intr-un timp mai scurt’’, a precizat Radu Diaconescu, consilier in cadrul CRPDR Iasi.
Aferent masurilor precizate anterior mai pot fi accesate doua scheme de ajutor de stat :XS 28 si XS 13 pentru care sesiunea dispune de 52 milioane de euro pentru fiecare schema in parte. Scheme de ajutor de stat sunt destinate investitorilor privati ca unitati comerciale, si micro-intreprinderi, in general. In judetul Iasi au fost depuse pana in prezent trei proiecte in cadrul schemelor de stat. Un proiect inedit are ca scop infiintarea unei unitati pentru productia de ulei presat la rece biodiesel.. Investitia este propusa de catre firma Co Prod Sor SRL. Proiectul presupune construirea unei fabrici de biocombustibil la Oteleni. Investitia se ridica la o jumatate de million euro, din care 50 la suta ar putea fi suportati de UE, in cazul in care proiectul va fi aprobat.
Din luna martie pana in prezent, s-au contractat la CRDPDR Iasi un numar de 145 de proiecte, atat de beneficiarii publici cat si cei privati dintr-un total de 209 de proiecte selectate. Proiectele depuse de beneficiarii privati sunt in numar de 105 dintr-un total de 165.. Restul contractelor sunt in stadiul de lucru.‘‘Pe regiunea Moldovei sunt contractate 96 de proiecte in valoare de 52,3 milioane euro dintre care 9 proiecte pe masura 123 incluzand si schemele in valoare de 22,5 milioane euro. Pe masura 322 au fost contractate 40 de proiecte in valoare de 101 milioane euro’’, a adaugat Diaconescu.Beneficiarii eligibili sunt in general consiliile locale intrucat acestea au avantajul de a face asociatii de dezvoltare intercomunitara( ADI-uri) prin intermediul carora pot beneficia de sume mult mai mari, pana la 6 milioane de euro pe proiect. Daca proiectul are ca beneficiar doar un singur consiliu local, suma eligibila de care poate dispune este de doar 1 milion de euro. De asemenea, printre beneficiarii eligibili se numara ONG-urile, asezamintele culturale si persoane fizice si juridice de drept privat care administreaza obiective de patrimoniu cultural. ‘‘Daca beneficiarul care are un proiect individual poate sa faca un proiect cu altcineva. Spre exemplu, un consiliu local care a depus un proiect poate accesa aceste fonduri in cadrul unui ADI printr-un al doilea proiect si poate sa mearga mai departe cu el. Toti cei aflati in lista debitorilor nu au acces la fonduri pana ce nu-si clarifica situatia’’, a mai spus Diaconescu.
Depunerea de proiecte se va face la sediul Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit(APDRP) Sos. Nationala Nr. 5 Iasi, in intervalul orar 09.00-14.00, iar procedura de selectie este afisata pe site-ul http://www.apia.org.ro, cat si la sediul institutiei./ Cornelia Barbacariu
Niciun comentariu