(ORASUL/CULTURAL, 17.00)/BUCOVINA-SCRIITORI-LANSARI/ "Licentiosul este pentru licentiati" – lansari de carte la Muzeul "Mihai Eminescu"
(CUZANET
, Iasi, 26 aprilie) – Muzeul Literaturii Romane din Iasi a dedicat ziua de duminica scriitorilor bucovineni din zona Vatra Dornei. Ajunsa la a XXVI-a editie, "Amiaza culturala bucovineana" a prilejuit, de la 11.30, lansarea a trei noi volume la editurile "Dana Art", respectiv "Axa". Scriitorul Gheorghe Pata a venit in fata publicului cu doua volume, prezentate de Vasile Diacon. Primul, "Culegere de folclor licentios", este o culgere de zicatori, strigaturi, ghicitori, proza satirica, anecdote si uraturi, toate cu un continut licentios, prin limbaj sau doar la nivel aluziv. "Eu sint un umorist. Consider ca folclorul licentios are o valenta artistica deosebita, spre deosebire de cel urban, care e un kitch. Taranii se exprima cu o mare sinceritate", a afirmat autorul despre volumul sau. A doua carte lansata, semnata de acelasi Gheorghe Pata, e o proza cu titlul "Robe cu Molii". Alcatuita din doua parti, carte cuprinde povesti despre realitatile din viata oamenilor din justitie, in afara salilor de tribunal. "Cartea vrea sa spuna ca judecatorii, procurorii, grefierii, sunt toti oameni ca ceilalti oameni, cu pasiuni, trairi, lipsuri. Relateaza din sinul acestei caste, a justitiei, in aceeasi maniera satirica si umoristica", a descris scriitorul Vasile Diaconu a doua carte lansata duminica de Gheorghe Pata.
Cartea scriitorului Nicolae Turtureanu, "Dubla cetatenie", se incadreaza intr-un stil mai sobru."Cartea cuprinde 13 epistole pe care un iesean le trimite unui prieten de foarte departe. Cei care au deja 45-50 de ani, vor recunoaste evenimente marcante din viata Iasului, si personaje importante din literatura ieseana, conturate doar la nivel aluziv. Este o naratiune densa, un fel de proza, deoarece Nicolae Turtureanu are o calitate deosebita de povestas", a prezentat scriitorul Liviu Apetroaie volumul "Dubla cetatenie". Evenimentul moderat de Liviu Papuc a fost realizat in colaborare cu Societatea Culturala "Junimea", revista "Dacia Literara" si Societatea pentru Cultura si Literatura Romana in Bucovina – Filiala Iasi./Raluca Sipurel