Miercuri, 8 martie, începînd cu ora 17:00, Muzeul Municipal „Regina Maria” din Iași organizează vernisajul expoziției „Femei care au schimbat destine”. Evenimentul va avea loc la Galeriile „Dumitru I. Grumăzescu” și va fi prezentat de dr. Aurica Ichim și drd. Paula Teu. Expoziția este un omagiu adus personalităților feminine care au lăsat, de-a lungul timpului, o amprentă asupra dezvoltării tuturor domeniilor de activitate și va fi deschisă publicului în perioada 8-25 martie.
Vor fi expuse documente ale primelor femei studente la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (diplome de bacalaureat, cereri de participare la examen etc), precum și anumite obiecte reprezentative pentru tematica expoziției (sticle de parfum, poșete, evantaie) alese din patrimoniul muzeului. De asemenea, vor fi prezentate scrisori și fotografii originale ale unora dintre personalitățile feminine prezente în expoziție.
„O parte a expoziției noastre este dedicată reginelor României și doamnei Elena Cuza. Mai departe avem doamnele implicate în refugiul de la Iași, din timpul Primului Război Mondial, precum: Olga Sturdza, Maria Moruzzi, Maria Sturdza și Ecaterina Sturdza. Prin alegerea acestor femei, am dorit să nu ne îndepărtăm de istoria locală a Iașului. Apoi, avem reprezentante din diferite domenii precum: Sofia Ionescu, prima femeie neurochirug din lume; Ecaterina Teodoroiu, soldat; Smaranda Sîrbescu, prima femeie parașutist din România; Elena Caragiani, prima femeie aviator; Ella Negruzzi, prima femeie avocat și reprezentantă a mișcării feministe”, a declarat Paula Teu, doctorand al Facultății de Istorie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Galeriile Anticariat “Dumitru Grumăzescu” au luat fiinţă în 1992. Activitatea de început a constat în ore de dirigenţie, cursuri universitare de filologie, jurnalism, filosofie. În timp, Dumitru Grumăzescu, inițiatorul și amfitrionul galeriilor, a înființat în spațiul de pe strada Lăpușneanu, Academia Liberă „Păstorel Teodoreanu”, una din cele mai bune şcoli de epigrame din România, Societatea Internaţională Mihai Eminescu, Cafeneaua cu Pixeli, un salon de poezie „Veronica Micle”. Redeschis în 15 iunie 2019, spațiul cultural de pe strada Lăpușneanu nr. 24, secție a Muzeului Municipal „Regina Maria” Iași, este locul în care se organizează, periodic, evenimente cultural-artistice, prin care strada redevine un simbol al orașului.
Niciun comentariu