(ORASUL, 08.00) SPECTACOL – PREMIERA – TROIENELE/ Spectacolul ,,Troienele” este repus in scena dupa 20 de ani, la Opera Nationala Romana din Iasi
(CUZANET,
Iasi, 07 decembrie) Joi, 13 decembrie, ora 18.30, va fi pus in scena in Sala mare a Teatrului National din Iasi, in premiera, spectacolul ,,Troienele”, dupa Euripide. Musicalul este creat si regizat de Andrei Serban, iar costumele sunt create de Doina Levintza. Pretul unui bilet este de 40 de lei, iar locurile pentru acest spectacol se vor vinde doar la stal.
,,Acest spectacol este atat de important pentru ca luam o tragedie care a fost scrisa acum 2500 de ani in Grecia Antica si care descrie o stare extraordinar de universala si care este urgent de importanta in aceasta clipa, in acest moment. Este vorba despre dezbinarea unei civilizatii, despre fragmentarea unei natiuni, de faptul ca traim intr-un moment de criza acuta, de criza spirituala, materiala, psihologica, politica, care produce o stare de tulburare, violenta si cu repercursiuni extrem de grave pentru o colectivitate, cat si pentru individ. Femeile troiene despre asta vorbesc. In finalul piesei este vorba despre o stare de reconciliere, unde speranta ca totusi pentru o tara, pentru o civiliztie, exista o posibilitate de a ajunge la o intelegere, la o intelepciune“, a declarat regizorul piesei, Andrei Serban.
Acest spectacol a avut premiera in Romania, in 1990, la Teatrul National din Bucuresti.
,,Ce pot sa spun eu despre acest spectacol este ca am avut sansa ca in 1990 sa fac parte din acest spectacol la Teatrul National din Bucuresti. Ne dorim ca generatia mai tanara decat noi sa stie ce a insemnat acest spectacol. Ne-am dorit foarte tare acest spectacol la Iasi in primul rand pentru public, pentru ca este ceva unic, iar in al doilea rand pentru trupa pentru ca este o ocazie unica pentru interpreti sa se regaseasca intr-un asemenea spectacol”, a declarat managerul Operei Nationale Romane din Iasi, Beatrice Rancea.
Spectacolul este interpretat de solisti, instrumestisti, Corul si Ansamblul de Balet al Operei Nationale Romane din Iasi./ Lorena Lungu, Anda Hrehorec