(ORASUL, 10:00) PRIMAVARA – TRADITIE – MARTISOR / Martisorul, traditia romaneasca care marcheaza sosirea primaverii.
(CUZANET, Iasi, 1 martie) – Astazi, romanii, impreuna cu alte popoare balcanice sarbatoresc Martisorul, o traditie ce nu se intalneste in vestul Europei. Ea marcheaza sosirea primaverii, iar alegoric lupta acesteia cu iarna, care este pe deplin infranta. Martisorul este un mic obiect de podoaba legat de un snur impletit dintr-un fir alb si unul rosu, care apare in traditia romanilor si a unor comunitati invecinate. Impreuna cu martisorul se ofera adesea si flori timpurii de primavara, cea mai reprezentativa fiind ghiocelul.
Originile sarbatorii martisorului nu sunt cunoscute exact, dar prezenta sa atat la romani cat si la bulgari (sub numele de Martenita) este datorata substratului comun daco-tracic, anterior romanizarii la primii si slavizarii la ultimii, desi legendele populare ii dau alte origini care, la bulgari, sunt legate de intemeierea primului lor hanat la Dunare, in anul 681. Se mai considera, de asemenea, ca sarbatoarea martisorului a aparut pe vremea Imperiului Roman, cand Anul Nou era sarbatorit in prima zi a primaverii, in luna lui Marte. Acesta nu era numai zeul razboiului, ci si al fertilitatii si vegetatiei. Aceasta dualitate este remarcata in culorile martisorului, albul semnificand, in acest caz, pacea, iar rosul — razboiul. Simbolistica celor doua snururi mai poate fi tradusa prin ingemanarea vietii (rosu) cu puritatii (albul), ca intr-un nou inceput, primavara fiind considerat anotimpul primordialitatii. Anul Nou a fost sarbatorit pe 1 martie pana la inceputul secolului al XVIII-lea.
Traditiile vechi amintesc de fetele adolescente care purtau martisorul la gat in primele 12 zile ale lui martie, pentru ca mai apoi sa prinda amuleta sau moneda de aur in par si sa o pastreze pana la sosirea primilor cocori si inflorirea arborilor. La acel moment, fetele isi scoteau martisorul (snurul) si il atarnau de creanga unui copac, iar o moneda o dadeau pe cas. Aceste „ritualuri” asigurau un an productiv.
In prezent, martisorul este purtat pe durata intreagii luni martie, dupa care este prins de ramurile unui pom fructifer. Se crede ca aceasta va aduce belsug in casele oamenilor. De asemenea, daca cineva isi pune o dorinta in timp ce atarna martisorul de pom, aceasta se va implini numaidecat. In unele judete ale Romaniei, martisorul este purtat doar primele doua saptamani. In localitatile transilvanene martisoarele sunt atarnate de usi, ferestre, de coarnele animalelor domestice, intrucat astfel se pot speria duhurile rele. In Dobrogea martisoarele sunt purtate pana la sosirea cocorilor, apoi aruncate in aer pentru ca fericirea sa fie mare si inaripata. In zona de nord a Moldovei pe 1 martie se ofera martisoare baietilor de catre fete, acestia oferind la randul lor fetelor darul primavaratic de 8 martie, ceea ce denota o mica diferenta in respectarea traditiei fata de restul tarii.
Sarbatoarea martisorului se poate intalni in zona Balcanilor la aromani si megleno-români, precum si la bulgari, macedoneni si albanezi. / Cristina Floroiu
Niciun comentariu