Sîmbătă, 20 aprilie, de la ora 13:00, va începe cea de-a XXIII-a ediție a evenimentului „Ouă încondeiate. Expoziţie. Atelier. Vînzare”, organizat de Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi și Asociația „ART – Meșteșugurile Prutului”. Manifestarea interactivă, în cadrul căreia vor fi expuse obiecte cu tematică pascală, se va desfășura pe parcursul a două zile consecutive, pe Esplanada Palatului Culturii.
Vor fi readuși în atenția publicului ieșean meșteri consacrați, care vor expune ouă încondeiate în diverse tehnici, obiecte cu temă religioasă precum icoane, pistornice sau troiţe miniaturale, coşuri realizate din răchită şi din sfoară, și turtă dulce în forme decorative, adaptate tematic.
„Scopul manifestării constă în popularizarea unei practici ce consfințește caracterul sacru al sărbătorilor pascale. Valorizat din perspectivă creștină, oul roșu și oul încondeiat reprezintă jertfa pe care creștinii o aduc celei mai mari sărbători, Învierea Domnului. În acest sens, muzeul propune o manifestare de popularizare a meșteșugului scrierii ouălor, practicat din cele mai vechi timpuri pe aceste meleaguri, din care distingem zona de nord a Moldovei (Câmpulung, Rădăuți și Țara Dornelor), de unde provin și majoritatea meșterilor populari prezenți la târgul pe care îl organizăm”, a declarat Ovidiu Focșa, muzeograf în cadrul Muzeului Etnografic al Moldovei.
Tehnica încondeiatului este transmisă de la o generație la alta, după tradiții vechi de sute de ani și este păstrată cu sfințenie. Motivele ornamentației sunt diverse, iar printre acestea se regăsesc – crucea, biserica, frunza, spicul.
Sursă foto: www.cjcpctvs.ro
Niciun comentariu