Pe scena Operei Naționale Române din Iași (ONRI) va avea loc miercuri, 3 noiembrie, de la orele 18.30, spectacolul „Tosca”, de Giacomo Puccini. Într-o regie nouă, acesta va marca cei 65 de ani de activitate pe care ONRI îi aniversează anul acesta, fiind primul spectacol cu care instituția a debutat, în 1956.

Pentru acest eveniment, ONRI a adus cîțiva invitați speciali în rolurile principale ale spectacolului: „Floria Tosca”, va fi interpretată de soprana Cellia Costea, solistă a Greek National Opera, „Scarpia” de baritonul Lucian Petrean, iar rolul lui „Mario Cavaradossi” va fi interpretat de tenorul Alin Stoica. Totodată, în spectacol participă atît corul, soliștii, orchestra, cît și corul de copii al Operei ieșene, sub bagheta dirijorală a maestrului David Crescenzi.

„În seara de 3 noiembrie vom retrăi un moment istoric. Este o datorie morală și culturală, un semnal de continuitate și un semn de respect pentru publicul ieșean. Ca «Aida» la Timișoara sau la Cluj, «Tosca» reprezintă și începutul istoriei operei ieșene, de aceea rămîne o seară istorică care va trebui reînnoită pentru totdeauna”, a declarat dirijorul David Crescenzi.

Potrivit sopranei Cellia Costea, venită pentru prima dată la Iași, cel mai greu pasaj al spectacolului este Aria «Vissi d’arte, vissi d’amore», arie greu de interpretat, care urmează după un Act al II-lea dramatic și dur, și în care trebuie să găsești liniștea și frazarea optime pentru ca aceasta să rămînă în memoria publicului ca parte culminantă a piesei.

„Tosca”, de G. Puccini, a fost spectacolul de debut al ONRI, la 3 noiembrie 1956. Anul acesta, ONRI aduce publicului colaborări inedite, cu diverși artiști internaționali, pentru a sărbători cei 65 de ani de activitate. Cu acest prilej, marți, 2 noiembrie ONRI inaugurează vernisajul expoziției „Oamenii Operei”. În culisele instituției vor fi prezentate detalii interesante despre istoria clădirii, o expoziție de costume care va include și elemente de recuzită din primele producții ale Operei din Iași. Expoziția va putea fi vizitată pînă pe 7 noiembrie. Intrarea este gratuită, accesul fiind permis doar cu prezentarea certificatului verde.

Sursă foto: www.zilesinopti.ro