La Galeriile de Arta Pod Pogor -Fiul, a avut loc ieri, 21 noiembrie a.c. lansarea de cartii „Actori Poeti, Poeti Actori” a Luciei Nicoara si Cistrinei Gavrila. „Actori Poeti, Poeti Actori” este un volum de versuri asternute pe foaie de mari actori ai scenei romanesti sau de scriitori care au cochetat cu scena.

Cartea, aparuta la Editura Brumar din Timisoara, prezinta in 700 de pagini aproximativ 50 de poeti-actori, actori-poeti, de la Mihail Pascari si Carol Davila pana la Stefan Radov, Mircea Albulescu, Emil Bota sau Horatiu Malaiele. Volumul cuprinde foarte multe genuri de la sonet si rondel, pana la oda si chiar pamfleturi sau decaloguri.

„Antologia acopera 170 de ani din istoria teatrului romanesc”

Abordarea acestui volum nu este neaparat una literara, desi versurile se inscriu intr-o gama larga a genurilor, ci mai cu seama este o privire de ansamblu a unor generatii care au insufletit scena teatrului romanesc. „Actori poeti, poeti actori este unica in literatura romana si apare sub semnul centenarului Uniunii Scriitorilor din Romania 1908-2008. Cuprinde 47 de actori, multi dintre ei fundamentali pentru teatrul romanesc. Antologia acopera 170 de ani din istoria teatrului romanesc , sigur referindu-ne la poezia scrisa de actori-poeti sau poeti-actori”, au fost cuvintele de deschidere ale Luciei Nicoara. Versurile sunt insotite de colaje de fotografii ale autorilor de versuri din spectacole si de o scurta bibliografie. „Cartea este realizata grafic de un artist de notorietate din Banat, cu diverse fotografii care au in prim plan actorii surprinsi in marea majoritate in timpul spectacolelor”, a adaugat autoarea. Fiecarui actor-poet i se acorda un spatiu substantial de 10-15 poezii din care cititorul isi poate da seama care este valoarea poetului.

„Original si unic eveniment editorial”

Invitat sa vorbeasca despre volumul mai sus mentionat, criticul de teatru, prof.dr. Stefan Oprea a preferat sa aduca „doar laude”. Stefan Oprea a facut o introducere in lumea cartii, dar si o frumoasa descrierea apreciativa la adresa autoarei prezente in sala. „Volumul de fata este un original si unic eveniment editorial. Mircea Ghitulescu a avut aceast minunata idee de a realiza o anthologie care sa cuprinda poezii ale actorilor romani din toate timpurile, iar distinsa doamna Lucia Nicoara, om de teatru remarcabil a avut rabdarea sa cerceteze bibliotecile, revistele, ziare pentru a realiza acest volum”.

„Pestis a fost urmat de doua nume mari: Shakespeare si Moliere”

Odata intrati in lumea actorilor-poesti, poetilor-actori, criticul Stefan Oprea a facut o scurta descriere a actorilor poeti facand referire la numele mari ale teatrului universal. „Citind foarta multa poezie, foarte multe piese de teatru care sunt incarcate de poezie si rostindu-le pe scnena, actorii fara indoiala se incarca de poezie, aduna in sufletul lor multa poezie. Asa s-a intamplat intotdeauna, de la Pestis incoace. Pestis a fost primul actor din istoria teatrului universal. El este stramosul tuturor actorilor din toata istoria teatrului. Dar el a fost si poet, a scris texte, piese pentru teatru, tragedii mai ales. Este de fapt stramosul actorilor poeti si al poetilor actori. L-au urmat altii, unii buni, altii modesti, unii foarte mari. Si nu citez decat doua nume Shakespear si Moliere”.

„Putina lume stie ca au scris poezii”

In discursul sau, criticul a recitat poezii din volum, a vorbit despre actorii cunoscuti, dar a tinut sa-i aminteasca si pe cei mai putin cunoscuti. „Dupa toti actorii-poeti cunoscuti, vine o intreaga pleiada de actori importanti despre care putina lume stie ca au scris poezii. Ii am in vedere pe Ion Lipescu, Aglae Pruteanu – mare actrita a Teatrului National iesean care isi semna poeziile Geta. Le-a tinut ascuse pana cand un ziarist de la Opinia a convins-o sa i le publica in ziarul sau. Ana Luca este inca o stea pe scena bucuresteana, dar si pe scena din Iasi. Imi pare rau ca la mentiunile scurte de profiluri nu se mentioneaza faptul ca Ana Luca si-a inceput carierea pe scena Teatrului National din Iasi si si-a incheiat-o pe scena Teatrului National din Iasi”.

„Actorii au scris poezii despre teatru”

Pezentarea facuta de Stefan Oprea, subiectiva de altfel, a trezit interesul actorilor prezenti in sala, in momentul in care a vorbit despre teatr- ca tema abordata de unii actori in poeziile lor. „Foarte interesant mi s-a parut faptul ca unii dintre actorii –poeti, poetii-actori au scris chiar despre teatru, despre spectacol, despre ei insisi ca actori, despre colegii lor, despre anumite personaje. Cele mai frumoase poezii din acest volum, la capitolul poezie despre teatru sunt «Spectacol» de Emil Bota si «Memoria sfatului» de Constantin Popa”.

Dupa prezentarea pe care a facut-o criticul de teatru prof.dr. Stefan Oprea a urmat un spectacol de muzica sustinut de corul Filarmoncii de Stat „Moldova” Iasi, sub indrumearea dirijorului Doru Morariu. Intre recitalurile sustinute de cor, actorii Constantin Popa, Dionisie Vitcu, Constantin Avadanei si Petru Ciubotaru au recitat poezii.

In cadrul aceluiasi eveniment au fost prezentati doi proaspeti actori, absolventi ai Universitatii de Arta „George Enescu” Iasi, care sunt si colegii cu Dionisie Vitcu in „Iov si Salubrizarea”. Cei doi l-au reprezentat pe Calin Ciobotari, unul dintre actorii-poeti amintit in carte.

„Ma mira si ma intristeaza faptul ca actorii ieseni nu sunt prezenti”

Invitata sa-si impartaseasca impresiile despre evenimentul care a avut loc, autoarea Lucia Nicoara si-a manifestat regretul fata de faptul ca in sala au fost foarte putin actori. „Preponderenta in carte este poezia actorilor ieseni si ma mir ca n-au fost actori ieseni pe primul loc avand in vedere creativitatea moldoveana”. Cu toate ca sala nu a fost plina, Lucia Nicoara s-a declarat multumita si a tinut sa multumeasca public tuturor organizatorilor, dar si celor prezenti. „Vreau sa multumesc pentru aceast intalnire emotionanta cu poezia si cu cantecul, in primul rand corului Filarmonicii care este absolut remarcabil prin calitate, maiestrului sau care s-a ocupat de toate detaliile acestei intalniri. Vreau sa multumesc gazdei noastre, Muzeul Literaturii Romane, vreau sa multumesc domnului Stefan Oprea, pentru remarcabila sa locutiune , sa multumesc admirabililor actori ieseni de la Teatrul National si de la Teatrul Luceafarul pentru ca au fost absolut extraordinari”.

Volumul de versuri se gaseste in librarii si poate fi achizitionat la pretul de 70 de lei.

Raluca Codru