Miercuri, 20 octombrie, a început Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT), evenimentul principal al primei zile fiind spectacolul interactiv „Sîntem cei mai frumoși din orașul acesta”, desfășurat la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași. Așa cum a remarcat prezentatorul evenimentului, jurnalistul Cătălin Sava, a fost „o seară cu vedete” – caricaturistul Ion Barbu, „Filip Brunea-Fox al timpurilor noastre”, jurnalistul Viorel Ilișoi și scriitorul Dan Coman, alături de gazda serii, ziaristul Andrei Crăciun. Întîlnirea a fost acompaniată instrumental și vocal de artista Andra Botez și band-ul său.
La ora 20:00 s-au stins luminile în sală, după o introducere făcută de moderatorul Cătălin Sava, iar soții Andra și Bogdan Botez au interpretat prima piesă, în limba engleză. Pe fundal au rulat imagini create de artistul Ion Barbu.
Invitații speciali, precum și gazda serii și-au făcut apariția în scenă cu cîte un manechin la subraț, pe care mai tîrziu au fost expuse haine pictate cu mesaje marca Ion Barbu. Fiecare dintre protagoniști a purtat cîte un tricou pe care era scris „Sînt cel mai frumos din orașul X”, fiecare avînd consemnat propriul oraș de baștină. Un tricou asemănător a fost „pus la bătaie” într-o competiție ad-hoc a celor care au adresat întrebări în secțiunea „comentarii” a live-ului evenimentului, difuzat pe pagina de Facebook FILIT Iași. Întrebarea premiată a fost: „Dacă frumosul e atît de frumos, cum este bestia?”.
Provocat de Andrei Crăciun, Viorel Ilișoi a recitat o parodie – poezia numită „Sînt cel mai obez din orașul acesta”, scrisă încă din 2014. Dan Coman i-a urmat exemplul, recitînd și el cîteva versuri din lirica personală, apoi a povestit despre prima sa experiență ca poet, cînd i-a arătat mamei versurile pe care le scrisese și pe care le considera atunci un omagiu adus acesteia: „Unica femeie la fel de frumoasă ca tovarășa Elena Ceaușescu este mama mea”. De asemenea, Coman a mărturisit, cu umor, că de atunci nu-i mai face mare plăcere să-și împărtășească versurile. Și Ion Barbu a mărturisit publicului că nu a scris vreodată o poezie: „Declar că n-am făcut-o și n-o voi face… nu vreau să mă compromit”, a spus acesta cu haz.
Au urmat discuții despre activitatea profesională și glume „spumoase”, așa cum le-a numit Andrei Crăciun. Pe finalul discuției a rulat un film despre cum s-a născut poezia la Petrila, orașul-mamă al lui Ion Barbu. De asemenea, scriitorii au remarcat eforturile artistului la Muzeul Poezie(i), amenajat în incinta Casei Muzeelor din Iași, și au invitat publicul să meargă să-l viziteze. În acest context, Dan Coman a relatat că „rar se întîmplă să intri într-o cameră și să simți dintr-o dată toată vibrația aia”, cu referire la camera dedicată poetului Emil Brumaru, existentă în cadrul Muzeului Poezie(i).
Din cauza restriicțiilor impuse de situația sanitară, sala a fost folosită la jumătatea capacității sale. După retragerea din scenă a celor trei invitați și a gazdei, a concertat quartet-ul Andrei Botez, însă sala s-a golit vizibil, dovadă că jazz-ul nu este pentru toate gusturile.
Seara s-a sfîrșit cu o sesiune de autografe pentru cei care au găsit răbdare să rămînă pînă la capăt.
În perioada 20-24 octombrie, la Iași, în cadrul ediției din acest an a FILIT, se desfășoară aproximativ o sută de evenimente organizate pentru profesioniști din domeniul cărții: scriitori, traducători, profesori, bibliotecari, editori, dar și pentru pasionații de lectură. Participarea la toate evenimentele FILIT este permisă doar persoanelor imunizate împotriva virusului SARS-CoV-2 și celor care s-au confruntat cu boala în ultimele patru luni. Purtarea măștii de protecție este obligatorie.
Sursă fotografii: www.facebook.com/filit.iasi
Niciun comentariu