(ORASUL, 16:00) CONFERINTA – OPERA – SPECTACOLUL MUZICAL / Conferinta de presa la Opera Nationala din Iasi pe tema spectacolului muzical.
(CUZANET
, Iasi, 24 noiembrie) – Astazi, incepand cu ora 13:00, in sala "Dimitrie Tabacaru" a Operei Nationale Romane din Iasi a avut loc o conferinta de presa intitulata "Artele spectacolului muzical, incotro?", ce i-a avut ca invitati pe Raluca Turcan, Presedintele Comisiei pentru Cultura, Arte, Mijloace de Informare in Masa din Camera Deputatilor, Luana Ungureanu, manager al proiectului national "Saptamana Artelor Spectacolului Muzical", Beatrice Rancea, managerul Operei Nationale Romane din Iasi, dirijorul Cristian OroÅŸanu de la Filarmonica din Brasov, dirijorul Gabriel Bebeselea si pe solistii Operei Nationale Romane Iasi. "Artele spectacolului muzical, incotro?" este o tema comuna care se desfasoara in toate conferintele tinute in tara in aceasta saptamana.
Cuvantul de deschidere l-a avut managerul insitutiei, Beatrice Rancea, care a prezentat invitatii si a adresat multumiri publicului. Mai tarziu, aceasta a precizat dificultatile cu care se confrunta artistii Operei Nationale, fiind nevoiti sa joace in Casa de Cultura a Studentilor sau in alte institutii de cultura din Iasi, din pricina reparatiilor efectuate in cadrul Operei.
Luana Ungureanu nu este de parere ca "Saptamana Artelor Spectacolului Muzical" este un festival, ci o manifestare culturala menita "sa deschida scenele lirice unui public cat mai larg". "Scopul acestei saptamani", in viziunea acesteia, este acela de a readuce publicul in salile de spectacol, un public cat mai diversificat". Evenimentul se desfasoara sub patronatul Ministerului Culturii, Cultelor si Patrimoniului National; este organizat, de asemenea, de revista VIP si de Fundatia Amifteatru. Manifestarea a fost deschisa luni, la Opera Nationala din Bucuresti, la Gala Premiilor pentru Spectacolul Muzical, fiind premiate in acelasi loc ca si in anul anterior, performantele pe care le-au avut artistii in anul curent.
Cuvantul i-a revenit Ralucai Turcan, care a sustinut vorbele managerului de proiect, spunand ca "dincolo de aceasta abordare catre cultura si arta de calitate, in aceasta saptamana lansam o provocare, dar si o alternativa. Provocarea este de a aduce cat mai multi oameni la actul cultural, nu doar pentru simplul spectacol, ci mai ales pentru adevarul artistic, iar alternativa pe care vrem sa o impunem in aceasta manifestare se refera la tot ceea ce ne invadeaza zi de zi: pseudovalorile, manifestarile aflate la periferia actului creator". Aceasta incurajeaza rolul determinant al mass-mediei in educarea si orientarea publicului catre proiecte "cu adevarat valoroase".
Deputatul a sustinut faptul ca "dincolo de pozitia de Presedinte al Comisiei pentru Cultura, Arte, Mijloace de Informare in Masa, nu gasesc forta necesara de a sprijini actul cultural. Ca legiutor, am la indemana doar infaptuirea legilor si impunerea acestora spre respectare. Din pacate, problemele culturale cu care se confrunta Romania in aceste momente nu pot fi rezolvate de Parlamentul Romaniei". Aceasta isi doreste ca oamenii instariti sa sprijine si sa valorifice proiectele culturale mai mult.
Ioan Tugearu, maestru al Operei Nationale din Bucuresti, a adaugat metafoic importanta pe care o are valorificarea harului divin pe care l-a capatat artistul: "Daca Dumnezeu ne picura ceva pe crestet, ne va cere mai tarziu socoteala pentru asta. Iasul imi da posibilitatea sa ma desfasor mai departe cu talentul primit si chiar daca pare macabru, mi-as dori sa mor intr-o sala de balet sau pe scena".
La sfarsit, Luana Ungureanu a incheiat conferinta, fiind de parere ca este incorect ca spectacolele de calitate sa fie organizate si valorificate numai in Bucuresti sau in strainatate; "provincia trebuie sa aiba si ea un rol deosebit de important", tocmai pentru nasterea unei competitii creative pe plan national si international. / Cristina Floroiu