Vineri, 19 aprilie, la ora 11.00, a avut loc evenimentul de redeschidere a Muzeului „Nicolae Gane”, unul dintre cele 17 muzee din rețeaua Muzeului Național al Literaturii Iași (MNLRI). Acesta a intrat într-un proces amplu de reabilitare și consolidare în 2020, iar lucrările au durat 43 de luni, fiind redeschis publicului după mai bine de 16 ani.
Prezent la eveniment, Lucian Teodorovici, directorul MNLRI, a declara că „acesta este un moment foarte important pentru MNLR, dar și un moment important pentru Iași. Putem în acest fel să valorificăm uriașa moștenire pe care a lăsat-o un om extrem de important pentru istoria Iașului și nu numai a Iașului, Nicolae Gane. A fost, probabil ,unul dintre cei mai importanți primari ai orașului, scriitor important, membru al societății « Junimea », așa încît nu merita uitarea care s-a lăsat în ultimii 16 ani. Este un moment fericit și pentru că muzeul și-a schimbat complet înfățișarea, nu numai în exterior, datorită refacerilor de structură, ci și ca expoziție”.
Cu acest prilej a fost inaugurată și Galeria Artei Ieșene, prima de acest gen din Iași, al cărei concept a fost realizat de Felix Aftene, alături de echipa MNLRI. Costel Alexe, președintele Consiliului Județean (CJ) Iași a vorbit despre circuitul muzeal și despre muzeele și monumentele istorice care „își recapătă strălucirea”. De asemenea, a punctat și cîteva aspecte legate de personalitatea lui Nicolae Gane, ca scriitor, judecător, cît și ca primar. „Îi datorăm lui Nicolae Gane sediul Teatrului Național și tramvaiul electric, chiar dacă nu l-a prins funcționînd, dar mai ales rețeaua de apă de la Timișești”. Președintele CJ a amintit publicului și faptul că Academia Română a încredințat Casa Memorială „Vasile Alecsandri” pentru a fi integrată într-un program de reabilitare și restaurare, iar într-un program asemănător va intra și Casa „Mihail Sadoveanu”, astăzi destul de degradată.
Vasile Asandei, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est a vorbit despre integrarea României în Europa și despre cine a fost și cu ce a contribuit Nicolae Gane pentru noi, cei de astăzi și prezentul creativ și inovativ. „Experții au reușit printr-un spațiu mic, îngust să ne ilustreze trecutul. Asta m-a încîntat”.
Nicolae Gane a avut o dragoste pentru artă și un regret că a lăsat pictura deoparte pentru alte cariere. Acest lucru a fost subliniat de artistul vizual Felix Aftene, care a vorbit emoționat despre proiectul „la care doar a visat că se va face”.
„A reuși să faci un muzeu, astăzi, cred că este atît un act de generozitate prin numirea acestui muzeu în numele lui Gane, cît și o generozitate a lui Felix Aftene, cel care în ultimii 30 de ani nu doar a lucrat, pictat și a condus Uniunea Artiștilor Plastici, ci a și colecționat un întreg bagaj, o zestre a noastră, prin lucrările pe care le-a achiziționat. Știa că la un moment dat va găsi și spațiul care să reflecte identitatea noastră ieșeană”, a spus, în final, criticul de artă Maria Bilașevschi. Această expoziție va fi „un spațiu viu”, „o oportunitate de a vedea cum se împletesc poveștilor”.
Monument istoric, casa, construită înainte de 1825, a fost locuită, între anii 1871 și 1916 de numeroasa familie a lui Nicolae Gane – magistrat, avocat, scriitor, membru al Societății culturale „Junimea” și al Academiei Române, om politic și primar al Iașilor. În 1993, aici a fost inaugurat Muzeul „Nicolae Gane”, în incinta căruia au funcționat expoziții dedicate lui Nicolae Gane, administrației publice a orașului Iași, instrumentelor de scris, precum și Laboratorul de restaurare carte și documente al MNLRI. Între anii 2008 – 2019, casa a fost închisă pentru conservare, iar între anii 2019 – 2024 a beneficiat de ample lucrări de restaurare, finanțate cu fonduri europene, accesate de Consiliul Județean Iași în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020.
Niciun comentariu