În Aula Magna „Mihai Eminescu” din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” a avut loc miercuri, 15 mai, cea de-a XXI-a ediție a Festivității de decernare a premiilor literare „Ziarul de Iași”. Evenimentul a reunit scriitori, critici literari și iubitori de cultură, marcînd un moment de referință în peisajul cultural ieșean.

Premiul Național de Proză „Ziarul de Iași” din acest an a fost acordat scriitoarei Simona Antonescu pentru romanul Chiajna din Casa Mușatinilor, publicat la Editura Polirom. Cartea a impresionat juriul prin profunzimea cu care reconstituie viața unei figuri feminine de prim rang din Evul Mediu românesc, oferind o perspectivă inedită asupra unei perioade istorice tumultoase.

În discursul său, Simona Antonescu a subliniat importanța premiului: „Am mai fost nominalizată de trei ori cu alte trei cărți. Prietenii mă întrebau: «Ce faci dacă nu o să ți-l dea nici anul acesta?» (premiul, n.r.). Răspunsul meu a fost că o să scriu o carte mai bună. Sînt foarte bucuroasă să mă aflu astăzi în fața dumneavoastră în calitate de cîștigătoare a acestui minunat și foarte prestigios premiu. Sînt recunoscătoare pentru această onoare și cred că este o confirmare a faptului că poveștile pe care le scriem și cuvintele noastre reușesc să ajungă la inimile celor din jurul nostru, pentru care, de fapt, chiar sunt scrise. Aș vrea să mulțumesc în primul rînd juriului; consider că este un vot de încredere foarte mare acordat romanului istoric. Cînd spun «oameni cu care împart această recunoaștere», mă refer la Editura Polirom și la familia mea, prietenii mei, oameni cărora le-am testat limitele toleranței și răbdării în perioada acestor ani în care am scris cartea”. Antonescu a evidențiat și efortul de a recupera istoriile femeilor din Evul Mediu, a căror existență era adesea marcată de decizii dureroase și lupte pentru supraviețuire.

Premiul pentru Debut i-a fost acordat lui Ioan Ciprian Bursuc pentru volumul „Fenomenologia mirării. Homer, Platon și Heidegger”, publicat de Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza”. Cadru didactic la Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice a UAIC, Ioan Ciprian Bursuc explorează în carte ideea că mirarea este sursa filosofiei, o temă care își găsește rădăcinile în Dialogurile lui Platon și în Metafizica lui Aristotel. „Cartea mea explorează legătura originară dintre mirare și filosofie, o idee reluată de mari gînditori de la Platon și Aristotel, pînă la Heidegger și Arendt”, a explicat Ioan Ciprian Bursuc în discursul său.

Cîștigătorii au fost selectați de un juriu condus de profesorul Alexandru Călinescu și alcătuit din Bogdan Crețu, Codrin Liviu Cuțitaru, Doris Mironescu și Antonio Patraș. Prezent la eveniment,  rectorul UAIC, prof. univ. dr. Liviu-George Maha, a subliniat importanța colaborării instituționale: „Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» din Iași este onorată să participe, în calitate de partener principal, la această competiție de referință la nivel național”.

Premiul Național de Proză „Ziarul de Iași” a fost înființat în 2004 pentru a recunoaște și promova excelența în literatura română. De-a lungul anilor, premiul a fost acordat unor autori care astăzi sînt nume consacrate în literatură și în domeniile în care activează.