Vineri, 5 martie, „Berliner/ The Campaign”, în regia lui Marian Crișan, a avut premiera și la Iași, la ora 18.00, în sala „Radu Beligan” a Ateneului Național. La vizionarea filmului a participat și echipa de protagoniști, printre care și actorii Ion Sapdaru și Ovidiu Crișan.
Deși pandemia de coronavirus a redus din numărul cinefililor și sala poate fi ocupată doar la 30% din capacitatea sa, majoritatea scaunelor s-au ocupat rapid. Cele libere au fost „ocupate” cu nume ale marilor actori români și cu fotografii ale acestora.
Distribuția filmului este marcată de nume mari a cinematografiei românești. Ion Sapadaru îl aduce în fața publicului pe Mocanu, un politician în plină campanie pentru un loc în Parlamentul European, iar Ovidiu Crișan pe Viorel, simpaticul șofer de tractor dintr-un oraș mic. Alături de aceștia joacă și Maria Junghietu, Sorin Cociș, Ion Rușcuț, George Dometi, Petre Ghimbașan, Eugen Țugulea și Ioana Chițu. Titlul filmului vine de la sintagma „Ich bin ein Berliner!”, din cunoscutul discurs anti-comunist al lui John F. Kennedy, ținut în Berlinul de Vest, în anul 1963. Acesta vorbește despre lumea politică, corupție și valorile morale.
Cînd luminile se sting, Berliner te duce la Salonta, un orășel de provincie, și lîngă Silvestru Mocanu, care rămîne blocat din cauza drumului. Stînd în casa lui Viorel, care îi sare în ajutor, se hotărăște să-și continue campania electorală acolo, transformîndu-i casa în sediu și pe el în „bun prieten”.
Timp de două ore toate privirile au fost ațintite spre ecran, în sală auzindu-se din cînd în cînd hohote de rîs, mai ales atunci cînd, în film, politicianul și șoferul de tractor trebuiau să facă fotografii în diferite contexte.
La sfîrșitul proiecției, regizorul Marian Crișan, cei doi actori, scenaristul Gabriel Andronache și Tudor Pojoni au povestit întîmplări din timpul filmăriloe și au răspuns la întrebările ce veneau din partea publicului. Printre acestea – „Cîte prăjituri a mîncat domnul Mocanu?” sau „Cum era pălinca din Salonta?”. De asemenea, regizorul a menționat că Berliner este și filmul unui oraș, orașul său natal.
„Am vrut să vedem politicianul altfel, să-l vedem din spatele scenei, nu doar la televizor, cum îl vedem de obicei. Pe televizor îi vedem pe politicieni jucînd un rol foarte bine scris și noi am vrut să vedem puțin ce se întîmplă după acele show-uri TV – ce face seara, la un joc de cărți cu Viorel sau cînd se trezește dimineață. Să-l vedem ca pe un om. Să vedem părțile acestea intime ale lui. Și politicienii au familie, au o viață personală pe care nu prea o citim. Aceasta a fost miza, să arătăm altceva și să vedem cum încearcă el să se conecteze cu oamenii, să relaționeze. Dar totul e fals, pentru că nu reușește și, deși în momentul în care bea mai multă pălincă recunoaște anumite lucruri, după aceea își continuă tragedia de personaj care e un profesionist, își face meseria ca un killer, pînă la final își vede de treaba lui. Nu ne-am gîndit la cineva anume, e doar chintesența a multor personaje din viața reală, am vrut să arătăm mai mult din spatele aparențelor”, a punctat regizorul Marian Crișan la o întrebare legată de ceea ce prezintă filmul.
„Berliner/ The Campaign” este al patrulea lungmetraj al regizorului Marian Crișan, care este cunoscut deja publicului prin „Morgen”, „Orizont”, „Rocker” și „Valea Mută”, prima miniserie HBO Europe realizată în România.
Comedia a avut premiera internațională la Moscova și rulează din 23 februarie în cinematografele deschise în acest moment. Duminică, 7 martie, se va vedea în premieră și în cinematografele de la Focșani și Buzău.
Niciun comentariu