Miercuri, 17 noiembrie 2021, proiectul „Iași, ART Code”, de cartografiere culturală a monumentelor de for public din Iași, implementat de Societatea de Studii Istorice din România, va fi lansat public de Alina Țiței, managerul proiectului. Cartografierea vizează monumentele de for public din Iași (statui, busturi, obeliscuri și plăci commemorative), fiecare obiectiv cultural urmînd să aibă o scurtă descriere realizată de criticul de artă Maria Bilașevschi și de istoricii Florea Ioncioaia și Cătălin Botoșineanu. Însoțiți de membrii echipei proiectului, aceștia vor pleca într-un tur ghidat prin centrul orașului, mîine, începând cu ora 15:00, pe următorul traseu: Statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare, statuia cărturarului Dosoftei, statuia lui Gheorghe Asachi, statuia lui Ferdinand I, statuia lui Vasile Alecsandri, statuia lui Miron Costin, Monumentul Unirii din fața Universității de Medicină, Statuia Independenței, Statuia lui Alexandru Ioan Cuza ( din Piața Unirii) și, în final, placa amplasată în fața Academiei Mihăilene.
„Atît ieșenii, cît și turiștii care trec prin orașul Iași, cînd vin într-un parc cum este Copoul sau merg pe străzile principale și văd busturile sau monumentele, nu prea știu ce reprezintă sau cine a fost personalitatea respectivă și, cu atît mai puțin știu cine a fost autorul și ce a însemnat în momentul istoric amplasarea respectivului monument. Noi ne-am dorit să redăm o parte din istoria vizuală a Iașului printr-un mod interactiv și să facem mai atractive monumentele, nu doar să trecem pe lîngă ele”, a declarat Maria Bilașevschi, critic de artă și fondator al proiectului „Iași, ART Code”.
Povestea fiecărui monument va fi transmisă publicului cu ajutorul unui cod QR, amplasat pe respectivul obiectiv cultural, care, odată scanat, va direcționa accesul pe o platformă web. De asemenea, cei interesați pot accesa site-ul și de la distanță, pentru a beneficia de toate informațiile disponibile.
Societatea de Studii Istorice din România a fost înființată în anul 2003, ca asociație profesională care grupează cercetători din domeniul studiilor istorice și promovează standardele profesionale cele mai înalte în cercetarea istorică, imparțialitatea și depolitizarea demersului istoric.
Sursă foto: www. ro.wikipedia.org
Niciun comentariu