Muzeul „Vasile Pogor” din Iași – Casa Junimii va găzdui, în premieră, în zilele de miercuri, 20 noiembrie, și joi, 21 noiembrie, începînd cu orele 18:00, o piesă de teatru realizată cu sprijinul UNITER și al Centrului Cultural German Iași. Piesa se află la prima punere în scenă în fața publicului ieșean, însă a avut premiera națională în București, pe 15 octombrie, la Institutul Goethe.

Piesa este realizată de Edith Negulici și are la bază romanul celebrului scriitor Franz Kafka, într-o traducere semnată de Mircea Ivănescu. Sub regia lui Cătălin Bocîrnea, spectacolul îl aduce în prim plan pe Mircea Dragoman.

„Am avut ca text de bază scrisoarea, excelent dramatizată de Edith Negulici, dar pentru ca aceasta să poată fi aprofundată ne-a fost necesară și parcurgerea jurnalelor și a corespondențelor bine cunoscute,. Astfel am întîlnit un artist uriaș, a cărui viață a fost pe deplin dominată de incertitudine. Cu această descoperire m-am aruncat orbește în asumarea generală a sentimentului omniprezent și acut al incertitudinii. Un alt aspect nou pentru mine a constat în asumarea lipsei unui personaj central – Franz Kafka. În spectacolul nostru, Franz nu este un personaj, nu este jucat, este întruchipat – acest aspect ne-a responsabilizat, incitat și provocat echipa într-un mod diferit”, a declarat regizorul Cătălin Bocîrnea.

Franz Kafka a fost un scriitor evreu de limbă germană, originar din Praga. În scrierile sale aborda subiecte precum alienarea, absurdul, vinovăția și puterea opresivă a statului birocratic. Deși a publicat puțin în timpul vieții, majoritatea scrierilor sale au fost salvate de prietenul său Max Brod, care a ignorat dorința lui Kafka de a le distruge după moartea sa. Astfel lucrările lui au fost publicate postum, cunoscînd un real succes, fiind pînă în prezent considerat unul dintre cei mai influenți autori ai secolului XX.