Duminică, 1 noiembrie, la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași (TNI), în sala „Uzina cu Teatru” va avea loc premiera piesei de teatru „Năpasta (… și era pădurea singură…)”, eveniment ce marchează 180 de ani de la înființarea instituției ieșene de teatru. Spectacolul va începe la ora 19.30, iar prețul unui bilet este de 40 de lei
Sala „Uzina cu Teatru” are un număr total de 100 de locuri, dar, din cauza restricțiilor pandemiei, vor fi disponibile doar 33 de locuri, așa încît evenimentul să se desfășoare în condiții de maximă siguranță.
„Spectacolul deschide suita evenimentelor organizate pe parcursul întregii luni noiembrie de către Naționalul ieșean, cu ocazia împlinirii a 180 de ani de la înființarea instituției Teatrul Național Iași și a sărbătoririi Zilei Dramaturgiei Românești. Evenimentul marchează și o aniversare specială – 20 de ani de carieră ai actorului Călin Chirilă în Teatrul Național Iași”, a declarat Oana Daian, purtătorul de cuvînt al TNI.
Regizorul Adi Carauleanu i-a adus în acest proiect pe actorii Călin Chirilă, Emil Coșeru, Diana Chirilă și Andrei Grigore Sava. Costumele au fost create de scenografa Rodica Arghir. Biletele se pot achiziționa de la Agenția Teatrală și de pe teatrulnationaliasi.ro, entertix.ro și myticket.ro.
„Năpasta” reprezintă ultima piesă de teatru a dramaturgului Ion Luca Caragiale, publicată în 1890 în „Convorbiri Literare”. Piesa este singura dramă scrisă de autor. Cea dintîi premieră a piesei a avut loc în 1890 la Teatrul Național „I.L. Caragiale” București. Ziua Dramaturgiei Românești este sărbătorită la 13 noiembrie, începînd cu anul 2019, și marchează premiera spectacolului „O scrisoare pierdută” de Ion Luca Caragiale.
Teatrul Naţional Iaşi a fost înfiinţat în 1840, sub direcţiunea lui Costache Negruzzi, Vasile Alecsandri şi Mihail Kogălniceanu. Primul sediu modern al teatrului a existat pe actualul amplasament al Universității „Alexandru Ioan Cuza”, dar a fost distrus într-un incendiu, în 1888. Actualul sediu al TNI a fost inaugurat la 1 decembrie 1896.
Credit foto: en.wikipedia.org
Niciun comentariu