Vineri, 17 mai, începînd cu ora 10, pe Esplanada Palatului Culturii din Iași se vor reuni meșteri populari din diferite zone etnografice ale României și din Republica Moldova. Tîrgul, ajuns la cea de-a XXIV-a ediție, se desfășoară pe parcursul a trei zile consecutive. Evenimentul este organizat de Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași și Asociația „ART – Meșteșugurile Prutului”.

În cadrul manifestării se vor pune în valoare meșteșuguri tradiționale precum: olăritul, pielăritul, blănăritul, confecţionarea măştilor populare, prelucrarea lemnului, industria casnică, portul popular, confecţionarea instrumentelor populare, încondeierea ouălor, realizarea de icoane, de podoabe sau de împletituri din nuiele ori din sfoară. Meșterii vor susține și activități și demonstrații interactive de tip atelier, alături de expoziția amplă cu vînzare.

„Tîrgul meșterilor populari este unul dintre evenimentele de tradiție organizate de Muzeul Etnografic al Moldovei. Ajuns, anul acesta, la cea de a XXIV-a ediție, tîrgul continuă menirea sa de a aduce în fața publicului autenticul, de a promova tradiția. Vor fi prezenți aproximativ 60 de meșteri populari din mai multe zone etnografice. Am pus accent pe familii de meșteri sau pe cei care transmit meșteșugul prin ucenicie”, a declarat Victor Munteanu, șeful Muzeului Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național ”Moldova” Iași.

Meșteșugul popular reprezintă o parte importantă a patrimoniului cultural imaterial românesc, fiind o moștenire lăsată de străbuni, pe cale de dispariție.

Sursă foto: www.lumeasatului.ro