În perioada 8-9 mai, Muzeul „Mihail Sadoveanu” din Iași organizează cea de-a XXXVI-a ediție a „Sărbătorii liliacului”. Evenimentele pregătite pentru vizitatori se vor desfășura cu respectarea strictă a regulilor de prevenire a COVID-19, respectiv triaj observațional, termoscanare, dezinfectare, purtarea corectă a măștii de protecție și respectarea distanțării fizice.
„Ne așteptăm ca participanții la eveniment să se bucure de prezența fizică, de ceea ce am pregătit pentru zilele de 8 și 9 mai (expoziția, atelierul de creație, conferința), iar cei care aleg să stea acasă sperăm să aprecieze documentele încărcate on-line. Ne dorim ca evenimentul să se desfășoare în siguranță, participanții să plece încărcați de emoții pozitive, iar mulțumirea lor să se manifeste asemenea unui tăvălug care să conducă la creșterea numărului de vizitatori ai muzeului”, a declarant muzeograful Lăcrămioara Agrigoroaiei.
Sîmbătă, 8 mai, în casa din Copou care a aparținut scriitorului va avea loc inaugurarea expoziției „Povestiri pescărești”, în care vizitatorii vor putea observa uneltele și accesoriile de pescuit ale lui Sadoveanu, împreună cu imagini și instantanee fotografice. Expoziția va fi curatoriată de muzeograful Lăcrămioara Agrigoroaiei și va rămîne deschisă publicului în perioada 8-30 mai, în intervalul orar 10.00-17.00.
Tot sîmbătă, de la ora 11.00, va avea loc atelierul de scriere creativă „Povestiri cu final deschis”. Educatorii muzeali de la Muzeul Național al Literaturii Române din Iași, Ioana Leontioaia, Iunia Ștefan și Cătălin-Mihai Ștefan, vor îndruma liceenii în realizarea unui ghidaj naiv în încăperile Muzeului „Mihail Sadoveanu”. Participanții vor realiza diverse exerciții, pentru a găsi finaluri potrivite pentru mai multe povestiri și vor primi feedback de specialitate. La finalul atelierului, educatorii muzeali vor prezenta un exercițiu de terapie prin artă, prin decorarea lucrărilor literare cu simbolul „Vilei cu turnișor pătrat de la Copou” (Casa lui Sadoveanu): liliacul.
În data de 9 mai, în mediul on-line va avea loc lansarea unei noi pagini care va cuprinde biografia scriitorului și documente din patrimoniul Muzeului Național al Literaturii Române Iași. Acestea vor fi postate pe platforma eArhivă de pe site-ul www.muzeulliteraturiiiasi.ro. În aceeași zi, începînd cu ora 12:00, va avea loc conferința „Contribuții documentare privind familia Sadoveanu”, susținută de prof. Anișoara Trincă-Buruiană, membră a Filialei Iaşi a Comisiei Naţionale de Heraldică, Genealogie şi Sigilografie și autoare a diverse studii de specialitate.
Sărbătoarea liliacului este celebrată încă din perioada anilor ´80 ai secolului trecut și are la bază povestea liliacului adus de la Fălticeni la Iași de către scriitor și plantat în parcul casei în care a locuit, cunoscută azi ca Muzeul „Mihail Sadoveanu”.
Sursă foto: www.facebook.com/M.Sadoveanu
Niciun comentariu