Vineri, 22 octombrie, la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași a avut loc maratonul de lecturi „Noaptea albă a poeziei |Happening poetic și muzical cu Mugur Grosu”, eveniment organizat în cadrul Festivalului Internațional de Literatură și Traduceri Iași (FILIT). Pe scenă au urcat 23 de scriitori români și străini, care au recitat poezii din repertoriul personal. A fost „o seară specială, cea mai frumoasă parte a acestui festival”, după cum a menționat și Marin Mălaicu-Hondrari, unul dintre moderatori.

Manifestarea a început la ora 20:00, cu o glumă a prezentatorului celor cinci Seri FILIT, Cătălin Sava: „Dacă restricțiile intrau în vigoare de săptămîna aceasta, organizatorii ar fi trebuit să mute «Noaptea albă a poeziei» pe la orele 14:00-15:00. Atunci puteau să o intituleze «Ziua neagră a poeziei»”.

Cel care a deschis maratonul de lecturi poetice a fost Mugur Grosu, „omul care aduce de obicei poezia, arta și muzica într-o formulă sincretică prin instalații și performance, dincolo de clișee”, după cum a menționat Cătălin Sava.

Apoi, pe scenă au urcat moderatorii evenimentului – Alex Tocilescu și Marin Mălaicu Hondrari, cel din urmă precizînd că printre oamenii care ascultă și scriu poezie se simte mai apărat. Aceștia l-au invitat pe Radu Andriescu, „omul care scrie poezie de o extraordinară finețe”, după cum a menționat Marin Mălaicu Hondrari, să recite din poeziile personale.

„Poezia e la Iași”

Au urmat Marius Chivu și Doina Ioanid, iar la finalul primei ore de maraton, cea care a bucurat publicul cu lucrările sale a fost scriitoarea croată Nada Topić.  De asemenea, a fost prezentată și cartea Trei poeți croați, un volum de poezii ale poeților croați participanți la „Noaptea albă a poeziei”, publicat de către editura Muzeului Național de Literatură Iași.

Publicul a avut apoi ocazia să aleagă următorul poet care să își prezinte cîteva dintre poezii, iar acesta a fost Robert Șerban. „ E bine să fii poet, deoarece poți să-ți dai masca jos”, a ironizat acesta situația epidemiologică în care ne aflăm.

În continuare, au evoluat Elena Vlădăreanu, Ioana Nicolaie și Ștefan Manasia. Cel din urmă a recitat patru poeme din volumul său aproape finalizat, intitulat Sursele obscure. Savanții din creierul meu.

Cristina Hermeziu a recitat cinci poeme, iar scriitorul Andrew Davidson-Novosivschei a recitat poezii în limbile engleză și română. Una dintre acestea – „Poezie cu mai mulți copii” – „Drăguți sunt copilașii/ drăguți sunt cățelușii/ urîți sînt împreună”, a stîrnit un val de rîsete în sală.

Tot din repertoriul personal au  mai recitat Radu Sergiu Ruba, croatul Goran Čolakhodžić, Miruna Vlada, Florin Iaru și Lucian Vasiliu.

„Suntem o cultură mică care are cîțiva oameni care par să fie de neînlocuit”, a precizat  Alex Tocilescu, atunci cînd l-a invitat pe scenă pe scriitorul Bogdan Ghiu. A urmat Monica Cure, care a recitat trei poeme scrise în perioada în care se afla la Iași, cea din urmă – „Romanian Lessons”, fiind dedicată poeților și pasionaților de poezie.

În ultima oră de maraton poetic, au evoluat Miroslav Kirin, Șerban Axinte, Radu Vancu și Mircea Dan Duță. Ultima pe scenă a fost poeta Olga Ștefan, care a menționat că participarea la „Noaptea albă a poeziei” reprezintă „ultimul lucru semnificativ pe care îl fac la 32 de ani”, urmînd să își sărbătorească ziua de naștere.

Evenimentul s-a încheiat aproape de miezul nopții, cu un șir de aplauze venite din partea scriitorilor, pentru public. „Poezia e la Iași” au fost cuvintele care au răsunat în toată sala.

Evenimentele FILIT continuă pînă duminică, 24 octombrie, cu ateliere și mese rotunde, concerte, lecturi și întîlniri cu protagoniști ai scenei literare mondiale.

Sursă fotografii: www.facebook.com/filit.iasi