Marți, 21 martie, începînd cu ora 16.00, la Muzeul de Istorie Naturală din Iași va avea loc lansarea monografiei comunei Scînteia, semnată de scriitorul Ion Muscalu și publicată la Editura Danaster. Evenimentul este organizat de Societatea de Medici și Naturaliști și de Asociația „Universul Prieteniei” Iași.
Volumul va fi prezentat de filolog Elena Leonte, prof. univ. dr. Dan Covătaru, scriitorul Emilian Marcu și preot dr. Theodor Mihăilă. Evenimentul va fi moderat de Rodica Rodean, președintele-fondator al Asociației „Universul Prieteniei”. În final, conf. univ. dr. Sebastian Vîrtosu va susține un scurt recital la violoncel.
„Lucrarea are o structură clasică, consacrată unei monografii, de la neolitic și pînă la perioada contemporană. Ea prezintă evenimente istorice, culturale specifice zonei geografice respective, cu două ctitorii domnești, Ștefan cel Mare (1503) și Vasile Lupu (1637), Tabăra Națională de Sculptură din Poiana cu Schit, singura inițiativă de acest fel din Moldova, mărturii ale poetului Mihai Eminescu despre școala comunală din Borosești, scrierile lui Mihail Sadoveanu consemnate în volumul Țara de dincolo de negură”, a declarat Ion Muscalu, autorul monografiei.
Monografia marchează aniversarea a 600 de ani de la prima atestare documentară a localității Scînteia (n.r. – 31 martie 1423).
Ion Muscalu s-a născut la data de 13 august 1949, în satul Scobinți, județul Iași. A debutat la 27 decembrie 1979, la Radio Iași, cu „Povestiri Istorice”, după ce a publicat, sporadic, în presa locală.
A îndeplinit funcția de primar al comunei Scînteia din județul Iași. În această calitate, în anul 1984, a înființat Cenaclul „Mihail Sadoveanu” și un muzeu al satului.
În 1991 a debutat editorial cu volumul Piatra Șoimului. Ulterior i-au fost publicate numeroase volume istorice și monografii ale unor comune sau mănăstiri.
Niciun comentariu