(ORASUL, 08.00) RELATARE-MEMORIALUL VICTIMELOR COMUNISMULUI/ Conferinta despre Memorialul Sighet si Expozitia “Taranii si Comunismul” – la Muzeul Unirii din Iasi

(CUZANET, Iasi, 29 ianuarie)- Centrul Cultural Francez (CCF) in colaborare cu Muzeul Unirii din Iasi au organizat joi, 28 ianuarie 2010, conferinta “Memoria ca forma de justitie.Istoria unui muzeu: Memorialul Victimele Comunismului si al Rezistentei” .Ca o continuare a Zilei Holocaustului, comemorata pe 27 ianuarie, conferinta este ultima dintr-o serie de prelegeri si expozitii sustinute in saptamana 25-29 ianuarie, “Saptamana Memoriei”.Conferinta a fost prezentata de Ioana Boca, director executiv al Memorialului Victimelor Comunismului Sighet”. Academicianul Alexandru Zub, de la Institutul A.D.Xenopol din Iasi, a fost invitatul special al serii.

Singurul memorial care aminteste de victimele comunismului

"Alaturi de alte doua institutii din Franta si Polonia (Auschtwitz), Memorialul Sighet este singurul loc din statele ex- sovietice care omagiaza victimele vechiului regim", marturiseste Ioana Boca, doctor in istorie.Memorialul de la Sighet a luat fiinta la initiativa poetei Ana Blandiana si a lui Romulus Rusan, care au adresat Consiliului Europei cererea pentru proiectul de infiintare. Dupa trei luni, in aprilie 1993, Fundatia “Academia Civica”, institutia fondatoare, a preluat o fosta inchisoare.Initial, proiectul viitorului Memorial Sighet nu a fost aprobat sau sustinut financiar de Statul roman pana in 1997, cand a fost declarat, alaturi de Casa Memoriala a lui Eminescu de la Ipotesti si Complexul lui Brancusi de la Tg.-Jiu, “asamblu de interes national”.

Primele reconstructii ale vechii inchisori comuniste de la Sighet s-au facut din donatiile unor romani de peste hotare, din Franta, SUA sau Marea Britanie, adauga Ioana Boca.”Proiectul a demarat foarte greu, fara sprijinul autoritatilor romane, fiind acuzat de ziarele vremii drept o celebrare a suferintei romanilor”, a declarat directorul executiv al Memorialului Sighet. Fosta inchisoare de drept comun si mai apoi “inchisoare a ministrilor” este alcatuita din celule de dimensiuni mici, pe trei etaje.In interiorul ei au fost inchise peste 200 de persoane, dintre care nume cunoscute ca : Gheorghe Bratianu, Iuliu Maniu, Dimitrie Burlan etc.Potrivit cercetatorilor Memorialului Sighet, aproximativ 25 % dintre condamnatii inchisorii au murit.

Memorialul Sighet, in sapte minute

Prelegerea Ioanei Boca s-a incheiat cu o prezentare virtuala a Memorialului Sighet, un filmulet de sapte minute.Memorialul Victimelor Comunismului este constituit din Muzeul Sighet, Complexul Sculptural si Spatiul de Reculegere si rugaciune, ultimele doua aflate in curtile interioare.In afara Muzeului se afla de asemenea un corridor pe ale carui placi sunt inscriptionate peste 2.000 de nume, victime ale comunismului.

Muzeul este construit practic in fostele celule ale inchisorii Sighet, “care nu au suferit nicio modificare. Fiecare dintre cele 50 de celule a devenit sala de expozitie, fiecare cu o tematica anume”, a spus Ioana Boca.De exemplu, o celula are ca tema “Colectivizarea agriculturii”, ilustrata cu documente si fotografii care atesteaza rezistenta taranilor romani la colectivizarea pamanturilor.

In sala principala a Muzeului, se afla o harta cu peste 300 de localitati zi zone unde au fost persecutate victimele comunismului: lagare de concentrare, inchisori sau domicilii obligatorii.Sala principala este completata cu portretele a peste 5.000 de detinuti politici.Conform statisticilor prezentate de Iona Boca, Muzeul Sighet este unul dintre primele muzee din tara ca numar de vizitatori.In 2009, aproximativ 60.000 de persoane au trecut pragul Muzeului Sighet.

Proiectul de cercetare pe baza caruia s-a construit Memorialul Victimelor Comunismului, de la Sighet, apartine Centrului International de Studii asupra Comunismului (CISC), din Bucuresti.CISC este condus de unul dintre fondatorii Memorialului, Romulus Rusan.In present, la CISC se afla 5.000 de inregistrari orale ale victimelor comunismului.Din 1994, CISC organizeaza la Sighet Simpozioane Internationale, Scoala de Vara, la care pot participa anual cate 50 de profesori si 50 de elevi. Conferinta despre Memorialul Sighet a fost insotita de expozitia “Recviem pentru taranul roman.Taranii si Comunismul”, creatie a CISC.Expozitia va putea fi vizitata pana pe 26 februarie, la Muzeul Unirii.Intrarea este gratuita./ Cristina Lotru