(ORASUL, 13:00) ATENEUL TATARASI – PROIECT CULTURAL – DANS / Dansul romana, pe scena Ateneului Tatarasi
(CUZANET, Iasi, 24 aprilie) – In perioada 26 aprilie – 4 mai a.c., Asociatia de Arta si Traditie "Coconite" Iasi in parteneriat cu Ateneul Tatarasi din Iasi, Primaria Municipiului Iasi si Muzeul Casa Muresenilor din Brasov vor derula proiectul cultural „Lectiuni de dansu”. Coordonatorii proiectului „Lectiuni de dansu” sunt presedintele al Asociatiei de Arta si Traditie „Coconite” si, totodata, coregraf al Ansamblului de dansuri experimentale omonim, Lavinia Raileanu si directorul Ateneului Tatarasi, dr. Liviu Bratescu.
Pe 26 aprilie, va avea loc deschiderea evenimentului prin discutii libere cu privire la cultura si arta secolului al XIX-lea. De asemenea, vor fi discutate elementele care au stat la baza crearii dansului romana. Dupa deschiderea oficiala a proiectului cultural, Ansamblul de dansuri experimentale "Coconite" va o reprezentare concreta a dansului discutat.
"Proiectul are ca scop educarea tinerilor si promovarea culturii si a Tezaurului National Romanesc prin prezentarea unui dans de coloana din secolul al XIX-lea, numit romana", a declarat directorului Ateneului Tatarasi, dr. Liviu Bratescu.
Incepand de pe 27 aprilie si pana pe 3 mai, Ateneul Tatarasi organizeaza un workshop de dans pentru tinerii interesati de cultura dansului secolului al XIX-lea; acestia vor putea purta si discutii referitoare la societatea vremii respective. Pe 4 mai, in ultima zi a proiectului "Lectiuni de dansu", vor avea loc incursuni turistice in trei zone turistice ale Iasului, finalizate prin evolutia artistica si ritmica a cursantilor pe scena Ateneului Tatarasi. Vor fi prezentate proiectii cu momente reprezentative din timpul workshop-ului, iar la sfarsit evenimentul va fi concluzionat prin scurte discutii.
Invitati ai acestui proiect sunt Cristina Seitz, muzeograf la Casa Muresenilor din Brasov, Lorena Domoco, conservator la aceasi institutie, Constantin Raileanu, compozitor, muzicolog si dirijor al formatiei vocal-instrumentala de muzica veche Anton Pann din Bucuresti, Petre Susu, coregraf al Ansamblului Doina Carpatilor din cadrul Casei de Cultura a Studentilor Iasi si Victor Munteanu, sef la Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal National Moldova Iasi.
„Lectiuni de dansu” este o continuare a proiectului „Romana” initiat de catre Muzeul Casa Muresenilor din Brasov in parteneriat cu Opera Brasov, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Brasov, Asociatia Culturala Germano-Romana „Romanima”, Nürnberg, finantat de catre Administratia Fondului Cultural National. / Cristina Floroiu
Niciun comentariu