(ORASUL, 09:00) LANSARE DE CARTE – CRITICATAC / Grupul intelectual CriticAtac si-a lansat volumul de antologie critica si ideologica.
(CUZANET,
Iasi, 20 noiembrie) – Ieri, 19 noiembrie, incepand cu ora 16:00, libraria Orest Tafrali din incinta corpului A a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi a gazduit lansarea de carte a volumului de antologie CriticAtac, apartinand grupului independent de analiza ideologica omonim. Invitati la eveniment au fost Liviu Antonesei, Ovidiu Gherasim-Proca, Victoria Stoiciu si Ciprian Siulea, ultimii doi fiind membri ai grupului.
Dupa un an de existenta, platforma CriticAtac si-a publicat volumul la editura Cartier in acest an care contine textele colaboratorilor interni si externi ai CriticAtac, precum si temele centrale analizate in aceasta perioada, zilnic, cu exceptia duminicii.

Moderatorul evenimentului a fost Vasile Ernu, coordonatorul proiectului de lansare a volumului, care a motivat existenta acestuia prin necesitatea personala a actualilor membri de a se asocia, in perioada in care se cunosteau indeajuns de bine, insa nu se „gaseau nicidecum in grupurile prezente astazi”. Eticheta care li s-a pus si pe care acestia si-au asumat-o apartine perspectivei „de stanga”. „Ceea ce ne uneste si ne defineste cu adevarat este spiritul critic”, a precizat Vasile Ernu. Desi au si o dezbatere lunara ce vizeaza idei politice, in ultima perioada, acestia s-au aplecat mai mult spre zona sociala.
Ciprian Siulea a continuat discursul introductiv al moderatorului, precizand faptul ca antologia de texte publicata este o faza incipienta de la care se pleaca inainte de o specializarea foarte inchegata in diverse institutii din diversele zone culturale, sociale etc., tinand sa mentioneze existenta acesteia si pe site-ul oficial al echipei (www.criticatac.ro). Fostul colaborator al Dilemei Vechi, Victoria Stoiciu, a tinut sa motiveze aparitia unui volum de antologie critica prin necesitatea penetrarii si a altor medii, decat cel online. „Sunt sigura ca in Romania exista destul spirit critic, dar nu este valorificat indeajuns, pentru ca tot timpul este nevoie de niste canale oficializate, cat de cat coagulate, pentru ca lumea sa isi poata spune punctul de vedere”, a declarat aceasta.
Interestul pe care il manifesta colaboratoarea in interiorul acestui grup ideologic este acela pentru componenta sociala si pentru reabilitarea unor concepte care in momentul de fata „sunt denigrate, atat de diverse grupuri intelectuale cat si de partidul guvernamental”. Aceasta a precizat coordonatele proiectului CriticAtac si anume analizarea anumitor chestiuni cu privire la statul social, la asistenta sociala sau la conceptul de stat, in general. Stoiciu mentioneaza ca in momentul actual toata lumea vorbeste despre statul asistential, un termen caruia i s-a conferit o conotatie negativa, „asistatul social inseamnand, acum, cersetor sau cel putin o persoana care traieste din pomana”, a opinat colaboratoarea.
Cea mai mare provocare a echipei CriticAtac este reabilitarea conceptului de stat. „Dificultatea cu care ne lovim noi, ca oameni de stanga, este aceea de a face o pledoarie in favoarea statului intr-un context istoric anume in care statul in Romania este un actual corupt si un captiv al coruptiei si al propriilor interese. Cum sa vorbesti in favoarea statului, in favoarea interventiei statale in momentul in care statul pe care tu il aperi este captivul unor grupuri de interese si, de fapt, nu este statul cel care intervine, ci mafia care se afla in spatele institutiei statale?”, a adaugat, retoric, Victoria Stoiciu.
Ovidiu Gherasim-Proca, colaborator in echipa CriticAtac, considera ca latura cea mai atractiva la acest proiect colectiv este capacitatea lui de a da un anumit echilibru si de a compensa niste carente ideologice care afecteaza spatiul public romanesc, din pricina comunismului, dar si a politicianismului care „corupe initiativa de stanga uneori”. Acesta spera ca prezentarea editoriala sa poate face ca mediul academic sa fie mai receptiv la tipul acesta de initiativa.
Cuvantul i-a revenit lui Liviu Antonesei, scriitor, publicist, politician democrat, actualmente retras din politica si profesor universitar la Iasi, care si-a construit discursul pe divergentele dintre grupul intelectual de stanga CriticAtac si cele de dreapta, pe care a tinut sa le puna intr-o lumina slaba, mentionand ca sunt „legate intre ele ca un cordon ombilical, de care un intelectual se fereste”, spre deosebire de independenta pe care o au ideologii CriticAtac si ca „nu au nici macar fundamentele unei anumite ideologii politice, de aceea nu se pot numi pe deplin intelectuali”, in timp ce echipa CriticAtac ii este „simpatica, prin dialogurile lor coerente pe care le port cu placere de fiecare data”.
„Daca la ceilalti vad programe 'minunate' – ca toate programele sunt minunate, ca si comunismul –, aici vad analize, probleme reale – Biserica, statutul femeii in societate, tuberculoza –, lucruri care nu sunt scrise de niste intelectuali de laborator care au luat pe nemestecate niste lecturi”, a mai declarat acesta.
Vasile Ernu a incheiat evenimentul lansarii spunand ca echipa CriticAtac are in vedere colaborarea cu autori occidentali, dar in special cu cei care traiesc in Europa Centrala si de Est. „E tragic faptul ca nu stim, din punct de vedere social si politic, ce se intampla cu tarile din jurul nostru. Dintotdeauna ne-am raportat la limitele vestice ale continentului, dar de multe ori in tari ca Ungaria, Bulgaria, Serbia s.a.m.d se petrec ucruri mult mai semnificative, cel putin pentru noi”, a fost de parere acesta.
Echipa CriticAtac are un program aflat in desfasurare, si anume vizitarea diverselor medii academice din alte orase pentru organizarea de dezbateri si dialoguri, dar isi doreste sa organizeze si seminarii permanente in care sa aiba invitati din strainatate. / Cristina Floroiu