Miercuri, 3 martie, la Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași a avut loc vernisajul expoziției „Eteria și Principatele Române. Bicentenar”, transmis și online, pe pagina de Facebook a complexului muzeal. Expoziția a fost dedicată împlinirii a 200 de ani de la începutul Revoluției de eliberare a Greciei de sub stăpînirea otomană și reunește obiecte și documente originale, privitoare la prințul Ipsilanti și Eterie, precum și la viața și activitatea mitropolitului Veniamin Costachi, cel care a jucat un rol însemnat în cadrul momentului istoric aniversat.
Evenimentul a fost moderat de Senica Țurcanu, șeful Muzeului de Istorie a Moldovei și de Lăcrămioara Stratulat, managerul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iaşi. Au fost, de asemenea, prezenți coordonatorul expoziției, muzeograful Sorin Iftimi, Florin Cîntic, directorul Serviciului Județean Iași al Arhivelor Naționale ale României împreună cu arhivistul Mihai Mîrza, Marieta Alexandrescu, vicepreședinte al Uniunii Elene din România și președinte al Comunității Elene Iași și părintele Cristian Muraru, directorul Centrului de Conservare și Restaurare a Patrimoniului de Artă Creștină „Resurrectio” din cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor.
Părintele Cristian Muraru a vorbit despre seria de exponate care prezintă, sintetic, personalitatea complexă a mitropolitului Moldovei și Sucevei, Veniamin Costachi. „Am vrut să punem în valoare slujirea excepțională a mitropolitului care a fost apreciată în istorie și în continuare oferindu-ne o figură luminoasă, chiar și în aceste vremuri stranii”. Acesta a mai vorbit și despre alte obiecte care i-au aparținul lui Veniamni Costachi – toiagul pastoral și ceasul de aur, obiect care a reprezentat pe vremea cînd mitropolitul era în viață, ultimul său bun de preț. Acest ceas a ajuns într-o colecție care face astăzi parte din patrimoniul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.
Moderatorul expoziției, Senica Țurcanu, a subliniat importanța colaborării cu Serviciul județean al Arhivelor Naționale din Iași, care s-a îmbunătățit și a crescut în deceniile post-comuniste, deoarece înainte de anii 1990, „rareori se obținea aprobarea pentru a scoate ceva din dulapurile sau zidurile Arhivelor Naționale”.
„Să faci o expoziție despre anul 1821 este o provocare”, a spus și Mihai Mîrza, arhivist la Serviciul Județean Iași al Arhivelor Naționale ale României. Acesta a punctat faptul că Revoluția de eliberare a Greciei de la 1821 a început la Iași, iar pentru greci este un obiectiv național de mare interes, deoarece ei au reușit printre primii din Balcani să-și facă un stat național. De asemenea, a menționat că nu întîmplător prințul Alexandru Ipsilati este un erou pentru ei.
Marieta Alexandrescu, președintele Comunității Elene din Iași, a adăugat că „noi, ieșenii, totdeauna am știut să sărbătorim, iar acest an, 1821, a fost un an de grație în istorie, pentru că a implicat mult mai multe evenimente și mult mai mulți participanți”.
În final, a luat cuvîntul muzeograful Sorin Iftimi, care a vorbit despre Revoluția de eliberare a Greciei și despre faptul că expoziția este un prilej de a scoate în evidență orașul, ca fiind un punct de interes atît pentru români, cît și pentru greci. El a mai amintit că grecii au moștenit Imperiul Roman de Răsărit și din această cauză foarte mulți dintre ei își defineau foarte greu o identitate. „Grecii au inventat cuvîntul patrie și au oferit un model celorlalte națiuni”, a explicat Sorin Iftimi, adăugînd că aceștia au avut o a doua patrie și la București, și la Iași. A mai adus în discuție faptul că, pe data de 27 februarie 1821, prințul Alexandru Ipsilanti, conducătorul Eteriei, a ridicat steagul luptei pentru independența grecilor creștini în incinta Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași, iar Mitropolitul Veniamin Costachi a sfințit drapelul elenilor și l-a binecuvîntat pe liderul Eteriei.
Anul acesta se împlinesc 200 de ani de la începutul Revoluției de eliberare a Greciei, eveniment istoric major, care a adus Principatele Române în atenția Europei.
În fiecare an, de Buna Vestire (25 martie), comunitatea elenă de pretutindeni aniversează acțiunea Eteriei de redeșteptare națională și lupta pentru un stat independent, privind cu recunoștință spre susținerea Moldovei.
Sursă foto: facebook.com/PalatulCulturiiIasi
Niciun comentariu