La Teatrul „Luceafărul ”din Iași a avut loc joi, 16 mai, prima conferință din seria „Conferințele creativității” organizată în cadrul Romanian Creative Week (RCW), eveniment ce se desfășoară în perioada 15-26 mai. Susținută de profesorul Ioan Stanomir și intitulată „Rusia și noi”, aceasta a fost prilej de reflecție asupra traiectoriei istorice a Rusiei, pentru o mai bună înțelegere a situației actuale.

Conferința a fost deschisă de Ramona Ursu, jurnalist de investigație și organizatoare a „Conferințelor creativității”, care l-a introdus pe Ioan Stanomir pe scenă. Acesta a început „discuția” cu publicul într-o notă amuzantă, făcînd aluzie la o recentă replică a premierului Marcel Ciolacu. A subliniat faptul că se află într-o regiune a Moldovei, spunînd: „Fie ca le place unor politicieni, Moldova există”. 

Primul punct important al conferinței a pornit de la întrebarea: „Ce este statul rus?”.  Vorbitorul a explicat că Rusia, oficial Federația Rusă, este un imperiu foarte bine delimitat, fără bariere naturale, „un stat prădător și deosebit de violent”, ce lasă în urma lui carnagii. Rusia este un stat mesianist, mesianismul reprezentînd capacitatea rușilor de a suporta un comportament inacceptabil în alte societăți.

Discursul s-a îndreptat spre explicarea originilor statului rus și de ce acesta este unul atît de agresiv. Ioan Stanomir a vorbit despre cum Federația Rusă este un imperiu, despre relația disfuncțională a rușilor cu ei înșiși – pentru că dintotdeauna Rusia a dorit expansiune, a colonizat popoare în ai căror cetățeni nu poate avea încredere. Rusia este un stat nesigur pentru că nu poate avea loialitatea cetățenilor.

Al doilea punct important adus în atenția publică de către profesorul Stanomir a fost regimul politic din Rusia, pornind de la întrebarea: „Este Vladimir Putin sănătos psihic?”. Întrebarea dovedește ignoranță, spune Ioan Stanomir. Regimul politic al Rusiei este autocrația, iar autocrația oferă rușilor un răspuns la insecurități. O parte a rușilor este împăcată cu autocrația, rușii fiind pregătiți să sacrifice libertatea pe care o au pentru imperiu. „Situația Rusiei de astăzi este o continuitate istorică”, a spus prof. univ. dr. Ioan Stanomir. Acesta a mai adăugat că împăratul Alexandru al II-lea a fost singura șansă a Rusiei de a merge pe o cale mai bună, fiind un conducător mai puțin violent, orientat spre reformă, însă radicalii ruși l-au sacrificat.

Al treilea punct important la care s-a referit prelegerea profesorului Stanomir este relația dintre război și pace în Rusia. Ambele variante reprezintă constante definitorii pentru imperiul rus. „Dacă Rusia cîștigă războiul din Ucraina, nu va fi cîștigul lui Puțin, ci va cîștiga un imperiu. Dacă ai fi un rus doritor de libertate, ai dori că Rusia să piardă războiul. Pierderea unui război, pentru un autocrat poate fi începutul sfîrșitului”, a explicat prof. univ. dr. Ioan Stanomir.

În următoarea parte a discursului, acesta a vorbit despre diferențele dintre teroriștii ruși, care voiau să schimbe lumea prin asasinatul unui împărat, și leniniștii, care voiau să schimbe lumea prin asasinarea unei întregi clase sociale.

În final, Ioan Stanomir a vorbit despre cum sîntem obligați să apărăm cultura rusă, enumerînd cîteva nume care îi dau o speranță că dincolo de tiranie există ceva în spiritul rus ce merită admirat. Cel mai des menționat nume a fost cel al prozatorului rus Anton Cehov, reprezentativ pentru „onorabilitate umană și intelectuală”, lucru fascinant din punctul de vedere al profesorului universitar Stanomir: „E fascinant să rămîi om în fața morții!”

Tonul echilibrat și liniștitor al vocii vorbitorului a urcat de cîteva ori, în timpul prelegerii, pentru a pune accentul pe anumite aspecte. La fel s-a întîmplat și în finalul conferinței, cînd a subliniat că sîntem obligați să apărăm cultura rusă împotriva „caricaturii de reprezentare oferită de regimul lui Putin. Trebuie scos din mințile românilor că viitorul nostru ca națiune liberă trece prin victoria Rusiei în războiul cu Ucraina. Victoria Rusiei aduce doar sclavie!”, a spus Ioan Stanomir.

La final, cei prezenți în sală au putut pune întrebări, pornind discuții pe temele lansate de prof. univ. dr. Ioan Stanomir.

Războiul din Ucraina se află, în prezent, într-o stare critică. În doar o săptămînă, Rusia a cucerit aproape 300 de kilometri pătrați și peste 10 localități. Acesta este cel mai mare cîştig al său în ultimul an şi jumătate pe frontul din Ucraina, potrivit unei analize care a fost publicată de AFP în baza datelor furnizate de Institutul american pentru Studiul Războiului (ISW) și citată de Agerpres.

Romanian Creative Week a fost desemnat de către Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) cel mai mare eveniment dedicat industriilor creative din UE, din punctul de vedere al numărului de industrii adunate la un loc. Romanian Creative Week este organizat de Federația Patronatelor din Industriile Creative (FEPIC) – singura federație patronală reprezentativă la nivel național ce activează în sectorul Industriilor Creative din România. S-a înființat în Iași, în august 2011.

Profesorul Ioan Stanomir este critic literar, publicist și politolog, profesor în cadrul Facultății de Științe Politice a Universității București. Este unul dintre cei mai cunoscuți analiști politici români.

de Renato MANOLIU și Teona TOFAN

Credit foto: Renato Manoliu