(ORASUL, 16:00) ION CREANGA – BOJDEUCA – MUZEUL LITERATURII ROMANE / Romani si moldoveni s-au intalnit pe paginile aceleiasi carti pentru a-l sarbatori pe Ion Creanga.
(CUZANET,
Iasi, 2 martie) – Ieri, 1 martie, nasterea povestitorului clasic al „Amintirilor din copilarie”, Ion Creanga a fost sarbatorita pentru a 175-a oara in Iasi. Sarbatoarea omagiala a fost organizata sub forma unui festival international de literatura pentru copii, aflat la a doua editie, de catre Muzeul Literaturii Romane Iasi, in parteneriat cu Ministerul Culturii din Republica Moldova, Uniunea Scriitorilor din Romania – Filiala Iasi, Universitatea „Petre Andrei”, Studioul Radio Iasi, Radio Moldova Chisinau si S.C. Cotnari S.A. Coordonatorii intregului programul sunt Daniel Corbu si Valentin Talpalaru.
Astazi, in ultima zi a evenimentului, organizatorii au pregatit si un scurt pelerinaj la locul nasterii scriitorului, in Humulesti, judetul Neamt.
Programul a debutat de la ora 9:30 cu un scurt discurs sustinut de poetul Valentin Talpalaru care a tinut sa mentioneze ca: „In Creanga traiesc credintele, datinile, obiceiurile, limba si poezia poporului roman. Povestea valoreaza cat valoreaza talentul celui care povesteste. Si Creanga a avut asa mare talent, incat in toate povestile sale oamenii traiesc cu o individualitate si cu o putere de viata extraordinare. Haideti sa retraim si noi frumoasele povesti ale lui Creanga si ne incarcam spiritul cu lumina copilariei”. Apoi cuvantul a fost luat de „un bun prieten al bojdeucai, nelipsit de la toate evenimentele organizate aici”, academicianul Mihai Cimpoi care si-a exprimat si el speranta ca spiritul lui Creanga nu se va stinge ci va arde neincetat in fiinta oricarui om indiferent ca este copil sau adult trecut de cea de-a doua tinerete.
Deputatul Petru Movila le-a urat tuturor celor prezenti o primavara calda, linistita si plina de speranta: „prin intermediul intalnirii de astazi incercam sa cinstim literatura, istoria si sa-i omagiem pe cei care astazi inca mai creaza; chiar daca sunt un om politic gandesc si traiesc romaneste asa cum am invatat in familie si de la dascalii mei”, a mai spus acesta.
Cuvantul a revenit, mai apoi, redactorului-sef al revistei „Dacia literara”, Lucian Vasiliu care a prezentat cel mai recent numar al publicatiei „Convorbiri literare” si a impartit celor prezenti la eveniment mai multe exemplare ale acesteia.
Dupa incheierea discursurilor tinute de invitati a urmat un spectacol sustinut de Asociatia culturala „Vatra stramosesca” a Scolii Generale din Husi care a incantat publicul, format in cea mai mare parte din copii si parinti, cu o serie de dansuri populare si cantece intrepretate din fluier. Imbracati in costume populare, pe care le purtau cu foarte mare grija, au indurat cu indarjire frigul de afara si i-au adus un omagiu celui ce le-a luminat copilaria. De indata mica curte a Bojdeucei din Ticau a explodat de culoare si de glasuri firave de copii. Apoi au urmat elevi de la Scoala Generala din Voinesti care au pregatit un momen intitulat „Martisoare pentru Creanga”. Acestia, in scena improvizata din curtea bojdeucei, au interpretat mai multe momente din opera lui Creanga precum: „La scaldat”, „Punguta cu doi bani”, „La cirese”.
Programul de la Bojdeuca s-a incheiat cu multumiri adresate de catre Valentin Talpalaru tuturor invitatilor si in special copiilor: „Trebuie sa fim mandri de acesti prichindei care de cateva saptamani bune se pregatesc sa-l sarbatoreasca pe idolul tuturor copiilor. Ei sunt dovada ca povestile lui Ion Creanga vor dainui mult timp de acum inainte”.
Imediat dupa incheirerea programului de la Bojdeuca toti invitatii s-au indreptat catre studiourile Radio Iasi unde a avut dezbaterea intitulata „Ion Creanga – scriitor national si popular”. In cadrul evenimentelor din studioului Radio Iasi a avut loc si lansarea unor carti pentru copii, semnate de Camelia Leonte, Nicolae Dabija, Ianos Turcanu, Aurelian Silvestru. Ziua de 1 martie, dedicata aproape in intregime scriitorului poporan, s-a incheiat cu prelectiunea „Limba romana, acasa nostra” sustinuta de Mihai Cimpoi la Muzeul „Vasile Pogor”. / Cristina Floroiu