Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT) s-a încheiat duminică, 24 octombrie, printr-o întîlnire a publicului ieșean cu poeta Ana Blandiana. Evenimentul a avut loc la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași (TNI) și a făcut parte din seria Serilor FILIT, devenite o tradiție în cadrul festivalului.
Puțin după ora 18.00, lumina a devenit difuză, iar pe scenă a urcat moderatorul Serilor FILIT, jurnalistul Cătălin Sava. „Tot ce e frumos are un sfîrșit și se termină foarte repede”, a spus acesta. El a mai subliniat că o ediție FILIT dedicată poeziei nu se putea încheia decît într-o notă poetică.
După prezentarea invitatei speciale, ce a stîrnit în sală aplauze și ovații, pe scenă a urcat scriitoarea Ana Blandiana, alături de gazda serii, Svetlana Cîrstean. Începutul discuției lor a gravitat în jurul unei afirmații făcute de Ana Blandiana: „Forma cea mai intensă de fericire pentru mine a fost cititul”. Scriitoarea a povestit apoi publicului ce înseamnă să lucrezi cu edituri, cum acestea le creează scriitorilor un sentiment de prizonierat, dar și despre cum a trecut prin pandemie: „Pandemia a fost o binecuvîntare pentru mine. Tot ce mi-am dorit vreodată a fost să stau în casă, să scriu și toți să mă lase în pace”.
Îndemnată de gazda serii, Ana Blandiana a vorbit despre conceptul de „călătorie”, concept ce este dominant în volumul său Soră lume. Astfel, pentru scriitoare călătoriile au rămas pînă astăzi de două tipuri: cele de dinainte de 1989, „infinit mai minunate, dar infinit mai puține”, și cele de după 1989. Un alt punct al discuției a fost parcursul literar, anevoios pe alocuri, al Anei Blandiana.
Cele două autoare au discutat și despre cum e să te afirmi, să scrii, să activezi într-o lume dominată de bărbați. Ana Blandiana a vorbit publicului despre cum valorile există dincolo de gen și despre cum un tînăr care vrea să devină scriitor nu trebuie să spere material, ci „să scrie, să scrie pînă rămîne fără idei și pînă brațele îi cedează”.
Atît publicul, cît și telespectatorii au avut ocazia să-i adreseze întrebări scriitoarei, unele dintre acestea atingînd teme precum emigrarea, politica, cultura anulării și identitatea de gen.
Întîlnirea cu Ana Blandiana a fost guvernată de umor, expresivitate, blîndețe, rafinament și au fost nenumărate momente cînd sala a aplaudat frenetic și s-a amuzat de fidelitatea cu care întîmplările au fost relatate de scriitoare.
La final, autoarea a acordat autografe cîtorva zeci de tineri, rîndul întinzîndu-se și în afara Sălii Mari a TNI.
Poeta Ana Blandiana a publicat 16 volume de versuri, două volume de nuvele fantastice, un roman și zece volume de eseuri în limba română. Ulterior, opera sa a fost tradusă în peste 25 de limbi.
FILIT a apărut pe scena festivalurilor europene de literatură în anul 2013, ajungînd astăzi unul dintre cele mai mari de profil din Europa. De-a lungul timpului, peste 600 de invitați au ajuns la Iași, unde au fost urmăriți de peste 90.000 de spectatori.
Sursă foto: www.facebook.com/filit.iasi
Niciun comentariu