Vineri, 25 noiembrie, începînd cu ora 13:00, la Muzeul „Vasile Pogor” – Casa Junimii, în sala Studio J, va avea loc o întîlnire cu scriitoarea Lucreția Bîrlădeanu, stabilită din anul 1998 în Franța, pe tema coordonatelor artistice ale Parisului românesc. Întîlnirea este organizată de Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) Iași, în parteneriat cu Asociația „Patrimoniu pentru comunitate” Iași, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași și Centrul Județean de Excelență Iași și va fi moderată de conf. univ. dr. Diana Vrabie, muzeograf la MNLR.
Întîlnirea este destinată atît elevilor, cît și studenților și se va desfășura pe baza unui dialog liber cu scriitoarea, plecînd de la genericul coordonatelor artistice ale Parisului românesc, așa cum sunt conturate în cartea acesteia „Cherchez la femme”.
„Prin această întîlnire urmărim să demarăm proiectul cultural «Iași-Chișinău, legături culturale», prin intermediul căruia să identificăm și să invităm personalități care reprezintă cazuri speciale, cum este cel al Lucreției Bîrlădeanu. Dumneaei s-a format ca scriitor la Facultatea de Filologie din cadrul Universității Pedagogice de Stat «Ion Creangă» Chișinău (UPSC), ulterior modelată de spiritul parizian. Este o prezență vie în acest oraș, cu diverse prilejuri, a fost și conferențiar universitar la Catedra de Teatrologie și Teatru Universal din cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică «I.L. Caragiale» București (UNATC). Lucreția Bîrlădeanu este prima invitată în cadrul proiectului «Iași-Chișinău, legături culturale». Cartea pusă în discuție, Cherchez la femme, este un volum de proză scurtă care nu a fost lansat deocamdată în Iași și pune accentul pe coordonatele artistice ale Parisului românesc”, a declarat muzeograful Diana Vrabie.
Lucreția Bîrlădeanu a absolvit Facultatea de Filologie a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” Chișinău, în 1979. Este membră a Uniunii Scriitorilor din România și a celei din Republica Moldova, președinta Asociaţiei Culturale „Synergie Franco-Moldave”, cu sediul în Bagnolet, Franța. Timp de cîteva decenii, scriitoarea a menținut o legătură culturală între Franța, România și Republica Moldova, fiind o prezență activă la diverse activități artistice. De-a lungul carierei a publicat 17 cărți, printre care și „Capitalul din Para Sîngelui” (1998), „Secolul nomazilor” (2006), „Tunica portocalie” (2016) și a fost distinsă cu numeroase premii, printre care și Medalia „Mihai Eminescu” (2010), Premiul Epistolaris pentru cartea „Scrisori din Paris”, la Salonul Internațional de Carte de la Chișinău (2012), Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova pe anul 2011.
Sursă foto: www.trm.md
Niciun comentariu