Joi, 24 octombrie, în sala „Paul Celan” a Centrului Cultural German Iași a avut loc întîlnirea cu scriitorul Cătălin Dorian Florescu, inclusă în turneul său „Cu Estul în spinare: o călătorie în universul literar al scriitorului Cătălin Dorian Florescu”. Acest turneu literar se desfășoară în perioada 21-28 octombrie, la invitația Centrelor culturale Germane din Sibiu, Brașov, București, Iași și în parteneriat cu Editura Humanitas și Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT) și, totodată, eveniment în cadrul FILIT – „O literatură își caută casa”.
În liniștea în care era cuprinsă sala, ca înainte de începerea unei furtuni, Cătălin Dorian Florescu a început să își prezinte literatura, numind fiecare roman pe care l-a scris și discutînd despre el cu oamenii care s-au adunat să-l asculte. Prozatorul a citit audienței din primul său roman Wunderzeit (2001). „Redă foarte mult din existența mea”, a spus autorul. Romanul surprinde o scenă reală din viața scriitorului și anume trecerea de graniță împreună cu părinții săi și neliniștea ce îl cuprindea cînd tatăl său este reținut la vamă. Acest roman de debut prezintă, de fapt, trăirea personală a autorului în legătură cu emigrarea din România în perioada comunistă: „Puteam să mă dezrădăcinez total, puteam să uit româna, puteam să uit Banatul, puteam să mă dedic viitorului meu, care era germana”.
„Toți protagoniștii mei sînt în pericol. În general, foametea și războiul, dorința de siguranță, dorința de a avea o viață în siguranță sînt un motor care-i duc mai departe”, a mai spus Cătălin Dorian Florescu.
Următorul bestseller care a fost discutat în cadrul evenimentului a fost Maseurul Orb (2006). C. D. Florescu a povestit cum a aflat de personajul și, totodată, inspirația sa pentru această carte – un bărbat orb, care își masa pacienții și îi punea în schimb să citească cărți.
Zaira (2008) surprinde povestea unei femei și-a trăit „visul american” și s-a întors în țară pentr a-și găsi prima ei dragoste. Prozatorul a făcut cunoștință cu Zaira în timp ce se documenta pentru a scrie Maseurul orb, iar apoi a călătorit mult pentru a face documentarea cărții despre aceasta: „Sînt un scriitor care se implică foarte mult în documentație, poate să dureze chiar și trei-patru ani”.
Cel mai recent roman al său, Turnul focului (2024), povestește despre cinci generații de pompieri. Ca metodă de inițiere, fiecare tată își ducea fiul pe turnul focului și îi arată Parisul, Constantinopolul, Turnul din Pisa, dîndu-i sentimentul de atotputernicie. „Turnul focului mi s-a părut o mare metaforă pentru 100 de ani, un martor al timpurilor, care stă acolo, neclintit”.
Evenimentul s-a încheiat cu întrebări adresate autorului.
Cătălin Dorian Florescu este un important autor elvețian de origine română, iar cărțile sale au fost foarte bine primite de critica literară și de cititorii din spațiul german și din România. Acesta a urmat studii de psihologie și psihopatologie la Zürich, specializându‑se în terapia umanistă Gestalt. După absolvire a lucrat ca psiholog într‑un centru de reabilitare pentru dependenții de droguri. Din 2001, este scriitor liber‑profesionist.
Niciun comentariu