Vineri, 25 octombrie la cea de-a XII-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT) unul dintre cei mai importanți invitați ai festivalului, scriitorul tanzanian Abdulrazak Gurnah, a vorbit alături de gazda serii, jurnalistul Cătălin Ștefănescu. Cea de-a treia seară FILIT s-a desfășurat în Sala Mare a Teatrului Național „Vasile Alecsandri”.
În deschiderea serii, prezentatorul și jurnalistul Cătălin Sava a evidențiat cîteva momente cheie pentru festival, menționînd și membrii fondatori și sponsorii acestui eveniment. Ulterior au pășit pe scena gazda evenimentului, jurnalistul Cătălin Ștefănescu și romancierul Abdulrazak Gurnah.
Discuția cu scriitorul a avut ca temă centrală contactul dintre culturi, imigranți și spațiul dintre observație și scris. „Scrisul nu înseamnă neapărat un rezultat al observației”, chiar și atunci cînd nu înțelegem tot ceea ce citim, tot înțelegem suficient pentru a ne angaja în poveste. Cînd s-a întors în Zanzibar, după mulți ani Abdulrazak și-a văzut tatăl îmbătrînit, iar acesta a fost un șoc dar și o realizare. Scriitorul a menționat în repetate rînduri că oamenii speciali pentru el, oamenii despre care merită să scrie sînt oamenii simpli, oamenii care rezistă, care depășesc anumite greutăți. „Mă consider un om mic (cu sensul de simplu, n.r.) și cred că sînt destul de interesant”.


Întrebat dacă apreciază că Premiul Nobel este o instituție politică, Abdulrazak a răspuns ferm că dacă ne uităm pe istoricul premiilor putem recunoaște cu ușurință o schimbare, iar asta este admirabil. „Aici vorbim despre domeniul meu (Premiul Nobel pentru Literatură, n.r.), în alte domenii este diferit. La început erau în mare parte bărbați scandinavi”. Scriitorul consideră că latura politică vine din recunoașterea literaturii în lume. „Cititorii nu pot citi în toate limbile, de asta există literatură universală”. Lucrarea pentru care autorul primește premiul are un impact semnificativ asupra umanității. „Alegerea persoanei care cîștigă nu este făcută de Dumnezeu, ci este o alegere omenească făcută la un moment dat. Poate ca nu toată lumea s-a bucurat, dar pot să vă spun că locuitorii din Zanzibar au fost fericiți.”
Evenimentul s-a încheiat cu întrebări adresate autorului din partea publicului prin scanarea unui cod QR care era proiectat în spatele invitatului.
Abdulrazak Gurnah s-a născut în Zanzibar, iar la vîrsta de 18 ani a fugit de opresiunea politică și s-a stabilit în Anglia. A scris numeroase eseuri și 10 romane despre exil, momente istorice importante și rupturi sociale devastatoare. În anul 2006, a fost ales membru al Royal Society of Literature. A avut două nominalizări la Booker Prize pentru romanele Paradis și Pe țărm. Este al cincilea scriitor de origine africană distins cu Premiul Nobel pentru Literatură și primul de origine tanzaniană.
Niciun comentariu