Vineri, 10 mai, începînd cu ora 15:30, va avea loc o întîlnire cu scriitoarea, traducătoarea și jurnalista Gabriela Adameșteanu, în sala Studio J a Muzeului „Vasile Pogor” – Casa Junimii. Evenimentul este organizat de Alecart și Editura Polirom, în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române din Iași, Liceul „Varlaam Mitropolitul” și Colegiul Național din Iași. Se va discuta despre lumea personajelor din tetralogia formată din romanele Gabrielei Adameșteanu: Drumul egal al fiecărei zile, Provizorat, Fontana di Trevi și Voci la distanță.
În deschiderea evenimentului va avea loc un minirecital interpretat de Codrina Anghelinei (flaut) și Smaranda Acatrinei (pian), care va include operele „Fantaisie” (de Gabriel Faure) și „Cantabile” (de George Enescu). De asemenea, invitații vor putea admira tablourile artistului Ioniță Benea, reunite în expoziția „Har: căutări”.
„Alecart este partener FILIT și partener al Festivalului Internațional de Poezie «Poezia e la Bistrița». În cadrul clubului, de peste 15 ani, adolescenții se întîlnesc cu scriitori importanți din țară și din străinătate, cu regizori de teatru și de film, cu profesori universitari și personalități ale vieții culturale. Întîlnirile se desfășoară sub forma unui dialog incitant și au ca pretext volumele autorilor invitați, aducînd în același timp în dialog literatura cu muzica și artele plastice.”, a declarant Emil Munteanu, moderatorul evenimentului.
Scriitoarea Gabriela Adameșteanu (n. 1942) este absolventă a Facultăţii de Litere, Universitatea din Bucureşti. A fost redactor la Editura Științifică și Enciclopedică (1965-1984) și la Editura Cartea Românească (1985-1990), redactor-șef al revistei „22” (1991-2005) şi al suplimentului „Bucureştiul cultural” (2005-2013). Vicepreşedintă (2000-2004) şi apoi preşedintă (2004-2006) a Centrului PEN Român, membră a Juriului Uniunii Latine (2007-2009), chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres (2014), a primit numeroase premii, cel mai recent fiind Premiul de Excelență, acordat de Radio România Cultural (2024).
***
Sursă foto: www.muzeulliteraturiiiasi.ro
Niciun comentariu