În perioada 30 noiembrie – 4 decembrie se va desfășura prima ediție a Zilelor Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași (TNI), organizată cu ocazia împlinirii a 126 de ani de la inaugurarea clădirii teatrului. Programul manifestărilor cuprinde un maraton cu 11 spectacole și patru întîlniri cu publicul, trei conferințe și o lansare de carte, în cadrul cărora vor fi dezbătute teme de interes din sfera fenomenului teatral.
La festival sînt invitate personalităţi marcante din lumea teatrului, atît din ţară, cît şi din străinătate. Sînt aşteptaţi și jurnalişti de teatru, critici şi manageri culturali din România şi din afara ţării (Marea Britanie, Ucraina, Grecia, Turcia, Cehia, Republica Moldova, Polonia).
În deschidere, pe 30 noiembrie, se va desfășura conferinţa „Strategii şi politici culturale în actualul context european”, susţinută de prof. univ. dr. Aura Corbeanu, de la Universitatea de Arte din Tîrgu Mureş, vicepreşedinte executiv al Asociaţiei UNITER. Pe 1 decembrie, va avea loc lansarea volumului 100 de spectacole în 100 de ani la Teatrul Naţional din Chişinău, îngrijit de Petru Hadîrcă, directorul Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău.
„Producțiile sînt extrem de variate și se adresează unui public larg. Vor fi texte în limba română, cinci spectacole din dramaturgie clasică și contemporană românească și șase montări ale unor piese din dramaturgia străină. Vom avea și spectacole premiate, cum este «Plugarul și moartea» sau «Trei piese triste», roluri nominalizate, cum este cel din «Năpasta», al lui Emil Coșeru. Această perioadă care a fost aleasă pentru a celebra producțiile TNI are o semnificație în istoria națională, datorită evenimentelor întîmplate”, a declarat Cristina Rădulescu, secretar literar al TNI.
Reprezentaţiile se vor desfășura în cele patru săli de spectacole – Sala Mare, Sala Cub, Sala Studio și Uzina cu Teatru.
Inaugurarea clădirii Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri”, proiectată de arhitecții vienezi Fellner şi Helmer, a avut loc la 1 decembrie 1896. Edificiul a fost construit pe terenul vechii primării, după ce în noaptea de 17 spre 18 februarie, în 1888, Teatrul din Copou a ars în urma unui incendiu. În anul 1956, cu prilejul aniversării a 140 de ani de la primul spectacol în limba română, teatrul ieșean a primit numele poetului, dramaturgului și omului de cultură Vasile Alecsandri (1821 – 1890).
Sursă foto: www.umpcultura.ro
Niciun comentariu