(ORASUL,16.30)-RELATARE-SFANTA PARASCHEVA- LITURGHIE / Rugaciuni fierbinti catre Sfanta Parascheva,inaltate la Iasi
(CUZANET,Iasi,14 octombrie 2010)/Iasul a fost astazi “Mecca” Romaniei.Avand in vedere ca starea actuala a tarii este intr—o continua decadenta,romanii cauta orice raza,se anima de fiecare fir de speranta in perspectiva manturii si totodata,a sansei la o viata si un trai mai decent.Invaluiti in straie de credinta,pelerinii au venit din toate colturile tarii la hramul celei care ocroteste si sprijina oamenii,Sfanta Parascheva.
Incepand de duminica,cand au inceput manifestarile dedicate acestei sarbatori,credinciosii au poposit in Iasul celor sapte coline,in numar impresionant.In acest an,oamenii incercati de nevoi au facut toate eforturile sa poata ajunge la Sfanta sa inalte rugaciuni,sa faca plecaciuni,si cu putin noroc,sa ajunga la racla si sa depuna un pomelnic pentru sanatate si pentru iertarea pacatelor.Cu cateva zeci de lei in buzunar,pelerinii au indurat temperaturile scazute,conditiile insalubre de odihna,caci nu toti au oportunitatea de a se caza la hotel,preturile la acestea fiind ridicate,la unele depasind chiar 100% suma pe care oamenii o au in buzunar.Dar pentru ei nu conteaza,caci pentru cateva clipe sunt capabili sa indure orice.Toate cele din jur devin efemere,puerile stiind ca finalitatea sacrificiilor lor este speranta,increderea si norocul pe care Sfanta le-o insufla.
In seara de miercuri,13 octombrie,cu cateva ore inainte de marea liturghie,randul avea dimensiuni impresionante.Este primul an in care acesta ajunge pana in cartierul Mircea cel Batran,fiind impartit in 26 de pavilioane.Se parcurge greu,frigul trece os prin os,orice mana calda,orice vibratie divina le da puterea sa astepte si sa creeze o punte intre sufletele lor si Sfanta.Iar asteptarea continua si continua.Se inainteaza greu,dar cu totii asteapta liturghia din ziua urmatoare.
Dimineata,14 octombrie,incepand cu ora 9.15, incepe oficierea Sfintei Liturghii pe podiumul din fata Catedralei Mitropolitane.
Liturghia incepe,hotii sosesc
La ora 9.10 Preafericitul Patriarh Daniel insotit de IPS Teofan,Mitropolitul Moldovei si Bucovei sosesc la altarul special amenajat pentru aceasta oficiere.Saruta icoanele,se schimba in vesmintele speciale,si binecuvanteaza pe cei prezenti alaturi de ei,un sobor special format din preoti,ierarhi si diaconi,frati arhierei ai Sinodului Patriarhiei si invitatii care cu bucurie in suflet au acceptat invitatia Patriarhului Daniel si au poposit la Mitropolie,mitropoliti din Serbia,Grecia si Belgia.
Dupa cateva minute de intarziere,Patriarhul Daniel da binecuvantarea credinciosilor si astfel incepe savarsirea Liturghiei Sfantului Ioan Gura de Aur.
Lumea care asista se imbulzeste din ce in ce mai tare.Fiecare vrea sa fie cat mai aproape,sa prinda un loc cat mai confortabil.Hotii de buzunare sunt nelipsiti si,din pacate pentru ei,Sfanta Parscheva are grija de cei credinciosi si ii descopera in momentul flagrantului pe “infractori”.Politia nu isi face datoria iar multimea intrigata exclama:”Nu-i lasati sa fuga,sa vina militia si sa ii ridice.Paziti-va buzunarele.”
La 9.45 soborul preotilor impreuna cu pelerinii canta in cor Antifonul 3,adica Fericirile,iar atmosfera solemna misca orice suflet.Lacrimi pe obrazul batranilor,rugaciuni pe buzele tinerilor.Cuvinte cunoscute intrate in vocabularul curent se aud din nou,”pensii,salarii,somaj,servici,bani”.
La 10.30 se rosteste Sfanta Evanghelie.Cativa credinciosi ingenuncheaza pe pamantul moale strivit de pasii plini de credinta.
Imediat dupa,Patriarhul Daniel rosteste predica pentru cei aflati la hram.Cuvantul de invatatura asteptat de toti cei prezenti.”E vocea patriarhului.O recunosc.Doar de la noi a plecat”rosteste un batran venit tocmai de la Negresti.
Preafericitul vorbeste despre intelesul si folosul pelerinajului in perspectiva manturii sufletelor,si despre principiul egalitatii in fata lui Dumnezeu.”Pelerinajul face pe toti oamenii egali pentru ca ii aduna in fata sfintilor smeriti si in fata Preasfintei Treimi, in iubirea Preasfintei Treimi. In iubirea Preasfintei Treimi toti oamenii sunt egali ÅŸi cea mai mare demnitate pe care o poate dobandi un om este aceea de sfânt. Pelerinajul este o ofranda a recunostintei, o jertfa bineprimita de Dumnezeu pentru că este facuta din iubire fata de Dumnezeu ca raspuns al nostru la iubirea Lui. Pelerinajul este si un moment de pocainta si de rugaciune mai intensă, de aceea fie ne spovedim aici, fie acasă înainte de a pleca în pelerinaj. Pelerinajul este si un act de pocainta insotit de osteneala drumului, de rabdarea frigului, de o anumita jertfa facuta prin darurile date bisericii sau manastirii respective. In al treilea rand pelerinajul este un moment de cerere a ajutorului lui Dumnezeu ca sa ne scape de greutati, sa ne ocroteasca familia, sa ii ocroteasca pe cei dragi, sa ocroteasca Biserica si poporul Sau”.spune Patriarhul Daniel.
De asemenea Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane a mai vorbit despre mainturea oamenilor si despre comprehensiune,rugaciune si pelerinaj.A surprins cu finete situatia Romaniei in perspectiva crizei financiare, si despre lipsurile anumitor paturi sociale in comparatie cu altele care nu duc lipsa de nimic.A vorbit despre saracia materiala,dar mai important,a subliniat el,despre cea spirituala care este din ce in ce mai pronuntata.
Oamenii il aproba si intr-o tacere maiestuoasa.Si slujba contiinua.La 11.00 ,dupa rostirea Evangheliei celor chemati,se intoneaza Heruvicul si urmeaza Sfintele Daruri.Slujba curge,iar oamenii devin statui ale credintei imortalizate in trupuri,ipostaziate in duhuri care nu simt altceva decat atingerea Sfintei.
La 11.15,de pe buzele tuturor Simbolul Credintei se aude in toata curtea Mitropoliei.Ochii acestora se inchid in semn de milostenie,iar mainile transpirate se impreuneaza.
Ora 12.30 a adus cu ea si finalul slujbei,cu ectenia de multumire rostita de IPS Teofan.
Dupa acest moment,Mitropolitul Moldovei si Bucovineia multumit Patriarhului Daniel pentru prezenta sa la acest eveniment de maxima importanta spirituala pentru pelerini si pentru intrega tara. Acesta a oferit in final Preafericirii Sale doua icoane sfintite,una a Sfintei Parscheva si alta a Sfantului Maxim Marturisitorul,cel care a fost mentorul parintelui Dumitru Staniloaie,a carui discipol este chiar patriarhul.Bucuria pe care IPS Teofan a trait-o si a rostit-o s-a rasfrant si asupra credinciosilor adunati care s-au aratat a fi impresionati si mandri ca Patriarhul Romaniei este cel care i-a pastorit atatia ani,bucurosi ca din orasul si regiunea lor a plecat Patriarhul Daniel.
Si parintele staret Partenie,de la “Manastirea Sfantul Pavel” a primit de la Mitropolitul Teofan o icoana cu Sfanta Parascheva care a fost nascuta in apropierea Muntelui Athos.
Printre invitatii la oficierea liturghiei,s-au numarat si frati arhierei din Sinodul Bisericii Ortodoxe.
Din Grecia,mitropolitul Esonei,Vasile,a revenit in Iasi cu bucurie,dupa ce in 2001 a mai vizitat Mitropolia la invitatia patriarhului Daniel.Si acesta a primit in dar o icoana de la Mitropolitul Teofan.Acelasi cadou i-a fost oferit si episcopului Vasile din Serbia,tara care a gazduit moastele Sfintei timp de mai bine de un veac si jumatate.
La fel si episcopul Athenogoras din Belgia a primit o icoana sfintita.Mitropolitul Moldovei si Bucovinei,Teofan a precizat ca Episcopul Athenogoras este un mare propovaduitor al crestinismului alaturi de parintii sai.
Patriarhul Daniel a luat cuvantul si a conchis precizand ca in aceasta luna au loc doua mari hramuri cel al Sfintei Parascheva de la Iasi si cel de la bucuresti a Sfantului Dimitrie cel nou.
Preafericitul a oferit Mitropolitului Teofan o cruce de aur de la Catedrala Patriarhala si o evanghelie in editie noua,care va fi refacuta de atelierul Baselinos din Iasi cu noi culori.Acesta a mai afirmat ca in acesta luna are loc si intrunirea anuala a Sfantului Sinod si ca Mitropolitul Teofan a fost predestinat pentru pozitia pe care o ocupa,el purtand numele Dimitrie,si avand toata viata noroc in aceasta luna.
Si slujba s-a incheiat.Pelerinii se retrag catre pachetele oferite de oficialitati sau se imbulzesc catre cortul in care se ofera Masa Pelerinilor.Spera cu totii sa nu mai fie nevoiti astazi sa cumpere painea cea de toate zilele.O sarmala in stomac,o gura de vin si hrana spirituala de dimineata le va tine de foame pana maine,cand nu se stie ce va fi.
Peste 40.000 de pelerini au fost prezenti la Iasi pentru a o cinsti pe Sfânta Parascheva./Ilinca Tudosa,Narcis Avadanei
Niciun comentariu