(ORAS, 13.00) – ORIGAMI, FESTIVAL, INTERNATIONAL – Premiera in Romania: Hartia prinde suflet la Iasi

(CUZANET, IASI, 2 noiembrie) – Festivalul international Origami a ajuns la a 13-a editie. Etimologic, cuvântul origami, provine din limba  japoneză si este format din “oru” care are sensul de “a îndoi” ÅŸi “kami” cu sensul de “hârtie”, deci “hârtie îndoită”.Modul traditional de a impaturi hartia colorata, pentru a putea reprezenta diferite animale, pasari, barci, flori si altele, reprezinta combinatii variate de suprafete si linii. Festivalul “World Origami Peace Tree Garden” s-a mai desfasurat in Rusia, Coreea de Sud, SUA, Germania, Japonia, India, Ucraina, Polonia, Brazilia si Israel. Evenimentul se deruleaza bianual in diferite tari ale lumii sub egida institutiei initiatoare: International Art Partnership. Anul acesta, la Iasi, liceul “Miron Costin” a organizat acest festival cu motto-ul “ Haide-ti sa insufletim hartia”.  Scopul acestei activitati este sa adune copii din intreaga lume si prin joaca sa reuseasca sa realizeze obicete din hartie. In acelasi timp, se doreste sa promoveze o lume mai ecologica, mai bogata si linistita. Astfel, pacea constituie adevaratul motiv al acestui festival.  In acelasi timp, in cadrul festivalului a fost organizat si un concurs de poezii japoneze, “HAIKU”, unde s-au inscris circa 100 de participanti din 33 de tari.

Duminica, 2 noiembrie are loc oficial deschiderea festivalului, in Aula “Mihai Eminescu”, a Universitatii “Alexandru I. Cuza”. Au confirmat deja prezenta la acest eveniment, reprezentanti din 13 tari, Germania, Polonia, Brazilia, Ucraina, Italia, Canada, SUA, Japonia, Republica Moldova, Marea Britanie si Chile.  De asemenea, va avea loc ÅŸi anunÅ£area premiilor Concursului InternaÅ£ional de Haiku "O mie de cocori" de către preÅŸedintele juriului, Corneliu Traian Atanasiu. Creatiile vor putea fi vazute pe bannerele afisate în Sala PaÅŸilor PierduÅ£i a Universităţii “Al.I Cuza”. Tot aici, vor putea fi vazute si figurinile din hartie, create atat de copii din Roamania cat si cei din strainatate.

“Era important sa realizam acest festival in Romania.Dupa numarul de participanti inscrisi la acest festival, ne-am dat seama ca tehnica origami se practica in foarte multe orase si in foarte multe scoli si gradinite si cred ca e bine si noi ca tara sa reusim sa organizam acest festival”, a marturisit Loredana Tara,coordonatul proiectului si invatatoare la Liceul “Miron Costin” din Iasi. /Vladilena Bicu