În perioada 5-8 noiembrie, Muzeul Național al Literaturii Române Iași va face o serie de postări speciale pe pagina de Facebook, pentru a marca „Zilele Sadoveanu”, program anual tradițional. Ediția din acest an marchează 40 de ani de la inaugurarea Muzeului „Mihail Sadoveanu” din Iași, dar și împlinirea a 140 de ani de la nașterea scriitorului. În aceeași perioadă, la Muzeul „Mihail Sadoveanu”, cei interesați vor putea vizita expoziția „Daim” („Domniță-a-Inimii-mele”), cu manuscrisele poeziilor lui Mihail Sadoveanu, poezii trimise în 1942 celei de-a doua soții, Valeria. Programul „Zilele Sadoveanu” include și două episoade noi ale proiectului „Scriitori în oglindă”, ce îl au ca invitat pe scriitorul Florin Irimia.
„Anul acesta, avînd în vedere starea pandemică, evenimentele sunt programate să fie vizionate online, cu excepția expoziției «Daim», care se poate vizita, respectînd distanțarea și măsurile de siguranță. Prin acestă expoziție noi ne dorim ca vizitatorul să vadă cum a scris Mihail Sadoveanu, să-i vadă scrisul mărunt, datările și mențiunile. Mihail Sadoveanu crea în memorie și transpunea pe hîrtie un singur exemplar, nu erau mai multe exerciții de scriere a acestor poezii sau a romanelor sale” a declarat muzeograful Lăcrămioara Agrigoroaiei, coordonatoarea „Zilelor Sadoveanu”.
„Daim” a fost singurul volum de poezii publicat de Sadoveanu, autor rămas celebru în literatura română pentru inegalabilul său talent de prozator.
Muzeul „Mihail Sadoveanu” a fost inaugurat în data de 5 noiembrie 1980, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la nașterea scriitorului căruia-i poartă numele.
Clădirea muzeului, cunoscută în Iași drept „Casa cu turn”, a fost construită în prima jumătate a secolului al XIX-lea și a fost reședința lui Mihail Kogălniceanu. Mihail Sadoveanu și familia sa au locuit aici în perioada 1918-1936.
Sursă foto: www.muzeulliteraturiiiasi.ro
Niciun comentariu