„Eteria și Principatele Române. Bicentenar” este numele celei mai recente expoziții organizată de Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, cu sprijinul Muzeului Mitropolitan din cadrul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, al Muzeului de Artă din structura Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași și al Arhivelor Naționale ale României – Serviciul Judeţean Iaşi. Vernisajul expoziției va avea loc, fizic, pe 3 martie, la ora 12.00, în sălile muzeului de la Palatul Culturii, concomitent cu transmisia live, de pe pagina oficială de Facebook a complexului muzeal. Printre exponate se numără obiecte și documente originale privitoare la prințul Alexandru Ipsilanti (fiul fostului domn al Moldovei și Țării Românești, Constantin Ipsilanti), la Eterie (n.r. – organizație politică secretă înființată la începutul secului al XIX-lea de patrioții greci pentru eliberarea Greciei de sub stăpînirea otomană), precum și la viața și activitatea Mitropolitului Moldovei și Sucevei Veniamin Costachi.
Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 3 martie – 23 mai, în cadrul Muzeului de Istorie a Moldovei.
„Între exponate se numără portretul și sabia lui Alexandru Ipsilanti și portretul lui Veniamin Costachi de la Mitropolie, alături de alte obiecte personale de-ale sale. Expoziția punctează faptul că revoluția de eliberare a Greciei, de la 1821, a început la Iași. Este un prilej de a scoate orașul în evidență, un punct de interes pentru români și greci. Aceștia oferă celorlalte popoare din Balcani un model: faptul că trebuie să ai un stat național”, a declarat istoricul și muzeograful Sorin Iftimi, coordonatorul expoziției.
„Eteria și Principatele Române. Bicentenar” marchează împlinirea a 200 de ani de la începutul Revoluției de eliberare a Greciei de sub stăpînirea otomană. Atunci, pe 27 februarie 1821, prințul Alexandru Ipsilanti, conducătorul Eteriei, a ridicat steagul luptei pentru independența grecilor creștini în incinta Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași, iar Mitropolitul Veniamin Costachi a sfinţit drapelul elenilor şi l-a binecuvîntat pe liderul Eteriei. În fiecare an, de Buna Vestire (25 martie), comunitatea elenă de pretutindeni aniversează acțiunea Eteriei de redeșteptare națională și lupta pentru un stat independent, privind cu recunoștință spre susținerea Moldovei.
Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași a fost conceput ca muzeu pilot, continuînd activitatea Muzeului de Antichități, înfiinţat în 1916, pe lîngă Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Experiența acestui muzeu a stat la baza înființării celorlalte muzee de istorie din Moldova. În prezent, dispune de un patrimoniu variat, ce numără peste 50.000 de piese.
Sursă foto: www. wikipedia.org
Niciun comentariu