Nota autorului
Muzeul Municipal „Regina Maria” din Iași organizează, în perioada 8 aprilie – 30 mai 2021, expoziția „Carte rară – tipărituri, însemnări, traduceri”. Aceasta reunește manuscrise și cărți tipărite din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea pînă în prima jumătate a veacului al XX-lea.
Printre exponatele pe care vizitatorii le pot admira se numără și Viața și opera lui Esop, tradusă din limba rusă de arhimandritul Vartolomei Măzăreanu, în anul 1751, și un Manual de Metodică și Pedagogie pentru profesorii din învățământul primar, tipărit la Iași în prima jumătate a secolului al XIX-lea.
„Valoarea istorică a cărților este dublată de însemnările marginale făcute de-a lungul vremii de cititorii veacurilor trecute. Ele cuprind fie numele donatorilor, fie înregistrarea unor evenimente semnificative din viața personală a posesorilor cărții, fie gînduri din timpul lecturii. Însemnările au o importanță aparte, pentru că, uneori, dezvăluie identitatea cititorilor, fapt deosebit de important, care ne ajută să ne conturăm o reprezentare a ceea ce însemnau circulația cărții și trăirea subiectivă a lecturii. În cadrul expoziției, vizitatorii vor putea urmări felul în care arta de a scrie a evoluat, de la textele manuscrise, la cele tipărite, de la scrierea cu alfabet chirilic, la cea cu alfabet latin. Prin această expoziție ne dorim să păstrăm vie memoria scrisului și a cărților”, a declarat Alexandru Gorea, muzeograf la Muzeul Municipal „Regina Maria” din Iași.
Muzeul Municipal din Iași a fost înființat în anul 1920, la inițiativa lui Gheorghe Ghibănescu, istoric, genealogist și filolog român, membru corespondent al Academiei Române. Criza economică din 1920-1930 a afectat instituția culturală, iar în 1931 patrimoniul de documente și colecții a fost înstrăinat altor instituții. În 2013, Primăria Municipiului Iași a decis reînființarea muzeului, fiind ales ca nou sediu, Casa Burchi-Zmeu, restaurată în perioada 2013-2015. Această clădire, construită la începutul secolului XIX-lea, a avut, de-a lungul vremii, o importanță semnificativă pentru istoria locală. În perioada 1880-1893 acolo au funcționat Arhivele Statului Iași, iar în 1919, Olga Sturdza, cunoscută pentru actele sale de filantropie, confidentă a Reginei Maria, a cumpărat imobilul pentru Societatea Orfanilor de Război.
Sursă foto: www.facebook.com/muzeis
Niciun comentariu