Vineri, 8 noiembrie, în Sala „Chopin” a Congres Hall, Palas Mall Iași, a avut loc ediția din acest an a Galei Naționale „Scriitorul Anului”. În cadrul evenimentului, au fost acordate premiile la categoriile „Scriitorul lunii” (pentru perioada noiembrie 2023 – octombrie 2024) și „Scriitorul Anului”. Gala a fost moderată de Anca Medeleanu, jurnalistă la TVR Iași, iar printre invitați s-au numărat Varujan Vosganian, președintele Uniunii Scriitorilor din România (USR), Gabriel Chifu, secretar general al USR și co-director al galei și Adi Cristi, directorul Casei de Cultură „Mihai Ursachi” din Iași.
Evenimentul a început cu discursul Ancăi Medeleanu, care a susținut că „este un moment de celebrare a scrisului și a scriitorilor români”. Aceasta a subliniat că gala aduce în fața publicului 12 scriitori remarcabili, dintre care unul va fi ales „scriitorul anului”.
Varujan Vosganian a continuat apoi, numind această gală „o sărbătoare, nu doar a literaturii, ci și a spiritualității românești”, evidențiind faptul că laureații provin din toate generațiile și regiunile istorice. „Din seria acestor laureați s-ar putea scrie o frumoasă istorie a literaturii române contemporane”, a adăugat acesta.
Întrebat de importanța galei, Vosganian a menționat că „95% din cărțile de pe tejghelele librăriilor din România sunt de import”, subliniind necesitatea de a sprijini literatura română. „Nimeni nu face cultură română așa cum fac românii”, a concluzionat acesta, afirmînd că scriitorii și oamenii de cultură sunt cei care vor rămâne în istorie ca embleme ale acestei națiuni.
După partea introductivă a galei, a avut loc un moment de reculegere în memoria marelui critic literar Nicolae Manolescu.
Premierea autorilor lunii a fost un moment dedicat recunoașterii celor mai recente creații literare din literatura română contemporană.
Premiul pentru „Scriitorul lunii noiembrie 2023” a fost acordat lui Vlad Russo, pentru traducerea completă a Eseurilor lui Michel de Montaigne în limba română, Editura Humanitas. Gheorghe Glodeanu a evidențiat complexitatea traducerii unui text atît de vechi, iar Russo a mulțumit echipei de la Humanitas, amintind contribuția Marielei Seulescu, care a realizat o primă traducere acum 50 de ani.
Premiul „Scriitorul lunii decembrie 2023”, a fost acordat lui Alexandru Călinescu, pentru volumul O lume care a luat-o razna. Cîteva reacții de bun-simț la ce ni se-ntîmplă, Editura Humanitas. Angelo Mitchievici a apreciat claritatea analizei autorului asupra realităților societății contemporane iar Alexandru Călinescu nu a ezitat să-și exprime recunoștința față de Gabriel Liiceanu și Nicolae Manolescu pentru sprijinul acordat.
„Scriitorul lunii ianuarie 2024” a fost Marian Drăghici, premiat pentru volumul de poezie Lumină, încet, ediția a doua, cu poeme inedite și unele rescrise, Editura Tracus Arte. Vasile Spiridon a apreciat simplitatea și profunzimea versurilor, menționînd dimensiunea metafizică subtilă a poeziilor.
Premiul pentru „Scriitorul lunii februarie 2024” i-a fost acordat lui Horia Alexandru Căbuți, pentru volumul Paradoxul de luni, Editura Limes. Gheorghe Glodeanu a subliniat originalitatea stilului autorului comparîndu-l cu Ion Barbu, datorită modului în care combină știința și poezia.
„Scriitorul lunii martie 2024” a fost Alexandru Budac, premiat pentru volumul Bătăușa suedeză. Agresiuni de bun simț, Editura Junimea. Ioan Holban, a subliniat talentul acestuia în eseistică și critică literară, remarcînd abordarea inteligentă a temelor actuale.
Premiul pentru „Scriitorul lunii aprilie 2024” a fost acordat lui Vitalie Ciobanu, pentru volumul Stat captiv, mod de folosire: Republica Moldova, Editura Cartier. Ion Holban a apreciat profunzimea analizei lui Ciobanu asupra evoluției Moldovei și a sentimentului național.
„Scriitorul lunii mai 2024” a fost Ion Pop, premiat pentru reeditarea lucrărilor Viața a doua, Editura Rocart și Ore franceze, Editura Spandugino. Răzvan Voncu a apreciat atît activitatea sa critică, cît și sensibilitatea profundă din poeziile sale.
„Scriitorul lunii iunie 2024” a fost Vladimir Tismăneanu, premiat pentru volumul Aventura ideilor, Editura Humanitas. Mircea Mihăieș a subliniat importanța lucrării sale în domeniul politologiei și al istoriei.
Premiul pentru „Scriitorul lunii iulie 2024” a fost acordat Ioanei Pârvulescu, pentru romanul Aurul Pisicii, Editura Humanitas. Angelo Mitchievici a apreciat subtilitatea tematicii iubirii și a timpului în lucrarea sa, iar Ioana Pîrvulescu a explicat cum a încercat să pună în relație aceste două dimensiuni fundamentale ale existenței umane.
„Scriitorul lunii august 2024” a fost Andrei Pleșu, premiat pentru volumul Capodopere în dialog, Editura Humanitas. Mircea Mihăieș a subliniat impactul său în domeniul artei și educației vizuale.
„Scriitorul lunii septembrie 2024” a fost Radu Florescu, premiat pentru volumul Ritualuri de îmbătrînire a sufletului, Editura Rocart. Vasile Spiridon a apreciat calmul și profunzimea poeziei sale, comparînd-o cu lucrările altor autori, unul dintre ei fiind Marian Drăghici.
„Scriitorul lunii octombrie 2024” a fost Bedros Horasangian, premiat pentru noua ediție a romanului Sala de așteptare, Editura Cartex. Răzvan Voncu a subliniat aportul său esențial la literatura postmodernistă.
La final, Angelo Mitchievici a fost invitat pe scenă pentru a desemna cîștigătorul premiului „Scriitorul anului”. „M-a surprins faptul că am fost ales să desemnez cîștigătorul, și, cît se poate de laconic, acesta este Andrei Pleșu”, a spus Angelo Mitchievici.
Evenimentul s-a încheiat într-o notă deosebită, cu un recital susținut de violonistul Adrian Naidin.
În edițiile anterioare ale Galei Naționale „Scriitorul Anului”, au fost premiați autori remarcabili pentru contribuțiile lor la literatura română. În 2023, Andrei Cornea a primit premiul pentru proiectul său de traducere integrală a operei lui Platon, din care au apărut pînă acum trei volume.
Niciun comentariu