Pe 5 noiembrie, la Palatul Braunstein din Iași a avut loc o dublă lansare de carte, eveniment cultural la care au participat două personalități din domeniul criticii de artă și literaturii române: Dalina Bădescu și Pavel Șușară. Evenimentul a fost moderat de criticul literar Bogdan Crețu și eseista Rodica Pop. 

Dalina Bădescu, cunoscută nu doar pentru activitatea sa de critic de artă, ci și ca artist plastic, a lansat ediția revizuită a volumului În căutarea spațiului pierdut, lucrare care „face o incursiune fascinantă în istoria grădinilor, cetăților ideale și a conceptelor de utopie”. Volumul, apărut la Editura Tracus Arte, adaugă noi imagini din istoria artei și culturii, completînd cercetarea începută de autoare.

Pavel Șușară s-a prezentat ca autor de literatură cu Urmele care se ridică la cer, o culegere de proze foarte scurte care testează limitele realității și ale imaginației. Cartea explorează teme precum viața și moartea, timpul și iluzia, dar și relația dintre natură și cultură.

Cunoscut ca expert în artă și președinte al Asociației Experților Evaluatorilor de Artă din România, el a împărtășit cu audiența felul în care, prin prozele sale, a încercat să adîncească  sensurile unei tradiții literare.

Evenimentul a început cu o prezentare a moderatorilor, care au subliniat importanța întîlnirii cu cei doi autori și au pregătit publicul pentru subiectele care urmau să fie abordate. După ce Bogdan Crețu a discutat temele și abordările celor două cărți, evidențiind legătura dintre artă și literatură, primul care a luat cuvîntul a fost Pavel Șușară. El a explicat că prin această lucrare a încercat să continue o tradiție literară esențială. „Poveștile lui Creangă trebuie continuate”, a spus Șușară, subliniind că, în ciuda contextului contemporan, anumite teme fundamentale ale umanității nu trebuie să fie uitate. 

În continuare, Dalina Bădescu a vorbit despre abordările sale în cercetarea istoriei artei. „După ani de educație, am realizat că nu am ieșit cu nimic, așa că m-am apucat de pictat”, a mărturisit Dalina Bădescu, astfel fiind determinată să-și caute expresia în pictură. În ceea ce privește lucrările sale, a explicat că încearcă să răspundă unor întrebări fundamentale, ca de exemplu: „Cum am ajuns în punctul în care sîntem și ce ar trebui să facem acum, ca societate?”

Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de autografe și un dialog liber între autori și public, care a permis celor prezenți să discute mai detaliat despre ideile și conceptele abordate în cărțile lansate.