Vineri, 25 octombrie, la cafeneaua Fika din centrul orașului, a avut loc dezbaterea „Doliul în literatură”, pornind de la cartea Toate regretele lui Clover, de Mikki Brammer, în cadrul Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT). La discuție au participat Irina Nichifiriuc, gazda dezbaterii, Raluca Butnaru, psihoterapeut de traumă, dr. Richard Constantinescu, UMF Iași și Ioana Madi Dumitrescu, practicant șamanic.
La etajul cafenelei Fika, într-un spațiu restrîns, s-au adunat cîțiva oameni să asculte dezbaterea. În zgomotul aparatului de cafea, Irina Nichifiriuc a început prin a prezenta tema discuției și invitații.
Dezbaterea s-a desfășurat sub forma unei discuții libere, în care cei trei protagoniști din arii diferite și-au împărtășit punctele de vedere asupra subiectului. Au fost atinse subiecte precum doliul în context social și cultural, modalitățile diferite ale persoanelor de a gestiona pierderea persoanelor apropiate, doliul netrăit și consecințele acestuia și experiența personală a invitaților de a citi cartea. De asemenea, aceștia au povestit despre experiențele lor cu decesul și doliul.
Richard Constantinescu a vorbit despre literatura de doliu în România, cum că aceasta pornește de la Eminescu: „«Rațiunea mea îmbracă doliul, literatura noastră jelește, poezia noastră plînge», deci cumva chestiunea asta a doliului îmbracă literatura noastră”. În continuare, acesta a explicat legăturile dintre neuroștiință și doliu.
Ioana Madi Dumitrescu a făcut trimitere către carte, spunînd despre aceasta că „Este o pledoarie pentru viață”. A continuat să vorbească despre cum societatea este construită în așa fel încît să ne facă să ne speriem de moarte. „Dincolo de asta, sînt căi să ne apropiem de această normalitate a ideei de moarte”, a mai adăugat aceasta.
Raportîndu-se la cele trei personaje din carte, care trăiesc diferite tipuri de doliu, Raluca Butnaru a vorbit despre metode de gestionare a doliului: „Dacă nu trăim, adică nu vrem să exprimăm toate emoțiile sau să fim în contact cu ele, putem face tot felul de mecanisme de apărare. Ne regăsim în citit, în fantezie sau în tot felul de activități”.
„E firesc să integrăm toate pe baza a ce se cunoaște acum. Nu mai putem funcționa pe poveștile lui Freud sau pe poveștile unor psihologi care doar lansau niște teorii care n-au nicio bază”, a spus Richard Constantinescu. Ioana Madi Dumitrescu a dezbătut subiectul în continuare: „Cred că sînt zone total diferite. Psihologia, dintotdeauna, și-a propus să studieze «psyché», adică sufletul, nu creierul. Creierul poate fi studiat de neuroștiință, și nu știu dacă neuroștiința poate să ofere o soluție la doliu. Psihologia poate să ofere o soluție în ceea ce privește emoțiile, stările integrale ale omului”.
La ultima întrebare a Irinei Nichifiriuc, „Cum să privești o carte din mai multe perpective?”, Ioana Madi Dumitrescu a răspuns că, la început, analiza cartea din punct de vedere literar, după care s-a lăsat curpinsă de poveste: „M-a prins cartea în momentul în care Clover a prins viață. La un moment dat, undeva se face un click și subiectul deraiază într-o cu totul altă direcție”.
Evenimentul s-a încheiat cu cîte un răspuns scurt din partea invitaților la două întrebări, deoarece oamenii se grăbeau să ajungă la alte evenimente din cadrul FILIT. Pentru iubitorii de literatură, seara abia începuse.
Raluca Butnaru este psiholog clinician și psihoterapeut la Asociația David din Iași, specializată în psihotraumatologie, psihoterapia integrativă a traumei, EMDR și terapia centrată pe emoții. Dr. Ioana Madi Dumitrescu are 14 ani de experiență în practicarea metodelor șamanice de vindecare. Richard Constantinescu este doctor în medicină, iatroistoriograf, custode al Muzeului UMF Iași, director al Centrului Cultural „I. I. Mironescu al UMF Iași, editor și redactor de carte.
Niciun comentariu