În Sala Mare a Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași (TNI) a avut loc sîmbătă, 23 octombrie, cea de-a patra întîlnire din seria Serile FILIT, intitulată „Procentul Convenabil. Cum scriem cînd scriem despre noi”. În penultima seară a ediției a IX-a din cadrul Festivalului Internațional de Literatură și Traducere, invitate au fost scriitoarele Simona Goșu, Mihaela Miroiu, Alina Nelega, Ioana Nicolaie și Miruna Vlada.
Cinci femei cu un trecut impresionant în lumea literaturii românești, care, prin firile lor diferite, au reușit să introducă publicul „într-un vals armonios al feminității și emoției”. „Tema ar putea să pară exclusivistă, ar putea să pară că se adresează mai ales femeilor și că vorbește mai ales despre femei. Dar această temă ar trebui să ne preocupe pe toți”, a spus Elena Vlădăreanu, gazda serii.
Invitatele au purtat un dialog despre subreprezentarea femeii atît în literatură, cît și în lumea culturală și au reușit să surprindă publicul prin poveștile personale, prin întîmplările la care au luat parte de-a lungul carierei.
Dezbaterea a început cu o scurtă promisiune din partea Ioanei Nicolaie, poetă și romancieră, autoare a mai multor cărți pentru copii și adolescenți: „Nu o să fim fioroase!”.
Marginalizarea femeii
A fost abordat subiectul lipsei autoarelor din lista scriitorilor canonici a programei de Bacalaureat. Mihaela Miroiu, cunoscută teoreticiană feministă română și activistă pentru drepturile omului, a argumentat acest lucru prin faptul că „femeile au început să învețe ceea ce învață și bărbații de abia din anii ‘60 ai secolului XX”. Discuția a continuat tot pe tema discriminării și marginalizării femeilor în lumea literaturii române, atingînd mai multe probleme actuale. Cu toate acestea, atît Ioana Nicolaie, cît și Simona Goșu au subliniat că trăim în cea mai bună perioadă pentru manifestarea artistică feminină. Acum, față de epocile trecute, femeia este liberă în a se exprima și a ieși în evidență.
Mihaela Miroiu a reușit să stîrnească zîmbete în întreaga sală printr-un discurs ce a făcut aluzie la comportamentul bărbatului în privința femeii, inversînd de această dată rolurile: „Eu sper să nu apuc perioada în care vine o muierușcă, celebră, echivalentă ca celebritate cu Titu Maiorescu, care să le spună: «Băi, neuroni stingheri, incapabili de multitasking, cu inteligență emoțională redusă, voi sunteți oameni de rangul doi, stați acolo și slujiți!». Sper ca această oroare să nu se întîmple niciodată, așa cum s-a întîmplat milenii întregi în ceea ce le privește pe femei ca desconsiderare și ca umilire”.
Ascunderea sub pseudonim
La întrebarea Elenei Vlădăreanu – „Ați fost tentate vreodată să semnați ceva, carte, articol sau studiu, cu nume de bărbat?”, Ioana Nicolaie a răspuns: „Am regretat foarte tare că nu am făcut partea mea de literatură pentru copii cu pseudonim, pentru că m-am expus foarte tare scriind literatură pentru copii, care este în continuare un gen socotit inferior, îți fisurează gravitatea cu care trebuie să scrii literatură pentru oameni serioși și atunci nu se potrivesc lucrurile”. Scriitoarea a mai adăugat că după ce și-a publicat cărțile „pentru oameni serioși” sub pseudonimul de Robert Ersten a descoperit cum acesta a devenit în numai doi ani mai cunoscut decît adevăratul său nume, Ioana Nicolaie.
La aceeași întrebare, Alina Nelega a răspuns povestind cum acum mai bine de 20 de ani a cîștigat primul său premiu – Piesa Anului – în cadrul Galei UNITER, sub numele de Anghel Peter. „Personajul principal era o fată transgender și eu aveam pe atunci suspiciunile mele majore în ceea ce privește juriile, suspiciuni care s-au atenuat, pentru că am început să fac și eu parte din jurii. Ideea era să trimiți textul într-un plic, cu numele, o adresă de mail și numărul de telefon. Eram deja destul de cunoscută, oamenii cam știau cine sînt, deci puteau să asocieze numele cu o imagine. O să scriu că un înger a scris, o să mă cheme Anghel! Anghel și mai cum…? Peter! Peter Anghel!”.
A patra seară din cadrul Serile FILIT s-a încheiat cu o serie de autografe din partea celor cinci invitate pentru persoanele prezente fizic la evenimentul din incinta Sălii Mari a TNI.
Festivalulului Internațional de Literatură și Traducere Iași este un proiect ce reunește în România o serie de scriitori cunoscuți și mai puțin cunoscuți, critici literari, librari, distribuitori de carte și jurnaliști și este unul dintre cele mai mari festivaluri de literatură din Europa. Ediția 2021 a FILIT se încheie în această seară, cu decernarea Premiului liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte și cu întîlnirea poetelor Svetlana Cîrstean și Ana Blandiana.
Sursă fotografii: www.facebook.com/filit.iasi
Niciun comentariu