În perioada 1 decembrie 2020 – 24 ianuarie 2021, la Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național ,,Moldova” din Iași va putea fi admirată expoziția ,,Datini și obiceiuri de iarnă”. Prin acest demers expozițional, muzeograful Victor Munteanu, șeful Muzeului Etnografic al Moldovei, conservatorul Mihaela Onofrei și muzeografii Vlad Trandafirescu și Ovidiu Focșa și-au propus să marcheze perioada sărbătorilor de iarnă, prezentînd, din patrimoniul muzeului, măști animaliere și antropomorfe specifice sărbătorilor de iarnă, obiceiul mersului cu „Steaua” și recuzita (doba din piele de cîine, clopote, harapnic, săbii), dar și tablouri de artă naivă, specifice acestui anotimp.
Expoziția poate fi vizitată zilnic, în intervalul orar 10.00 -17.00, cu o pauză (între 13.00 și 13.30) pentru dezinfectarea suprafețelor și aerisirea spațiilor expoziționale
,,Expoziția asta e motivată de proximitatea sărbătorilor de iarnă. Perioada în care se înscrie, 1 decembrie-24 ianuarie, extremele intervalului, sînt date importante, două sărbători naționale, și atunci, deși nu e de rezonanță istorică, este de rezonanță națională, pentru că ține de tradițiile noastre, de ceea ce practicăm și trăim. Încercăm să ritmăm activitatea noastră cu calendarul popular, cu evenimente din lumea satului”, a declarat Eva Giosanu, muzeograf în cadrul Muzeului Etnografic al Moldovei.
Tot la Muzeul Etnografic al Moldovei, în această perioadă vizitatorii mai pot vizita încă două expoziții temporare principale: ,,Sărbătoarea în sat. Spiritualitate și artă’’, „Cotidianul țărănesc. Inventivitate și pragmatism”, dar și expoziția de textile de interior „Grindare, păretare, scoarţe. Poveşti ţesute”.
De Ziua Națională a României, în Complexul Muzeal Național „Moldova” accesul va fi gratuit, iar intrarea se va face respectînd normele de siguranță sanitară impuse în această perioadă: păstrarea distanței de aproximativ doi metri între vizitatori, purtarea măștii, termoscanarea, folosirea dezinfectantului pus la dispoziție la intrarea în Palat.
Muzeul Etnografic al Moldovei a fost întemeiat în anul 1943, sub coordonarea conferenţiarului Ion Chelcea. Inițial, a fost înființat sub egida Catedrei de Etnografie de la universitatea ieşeană, iar din 1954 muzeul a fost mutat la Palatul Culturii. Exponatele care se află în muzeu au o vechime de peste 100 de ani. În prezent, muzeul are un patrimoniu de peste 13.000 de piese.
Niciun comentariu