(ORASUL, 7.00) CHISINAU - INMORMANTARE GRIGORE VIERU - DOLIU / Grirgore Vieru este condus marti, 20 ianuarie, pe ultimul drum. Presedintele Republicii Moldova a decretat ziua de 20 ianuarie, zi de doliu national.
 
(CUZANET, Chisinau, 20 ianuarie) – Luni, 19 ianuarie a.c., a fost ultima seara in care rudele, prietenii si cei care l-au cunoscut pe poetul Grigore Vieru si-au luat ramas bun. Trupul neinsufletit al poetului a fost depus la Biserica “Teodora de la Sihla” din Chisinau .Batranii dar si copii  cu lumanari in mana au asteptat  chiar si doua ore pentru a intra in biserica. In acelasi timp, fortele de ordin au pazit sirul de oameni pentru a nu bloca circulatia masinilor.
 
„Poeziile lui Grigore Vieru sunt poeziile cu care am crescut toata Basarabia”
 
Basarabenii care l-au cunoscut pe Grigore Vieru l-au caracterizat simplu ca ” un om desavirsit” si care a  militat impreuna cu Ion si Doina Aldea Teodorovici pentru o cultura romaneasca autentica. 

“Pentru mine dar si pentru fiecare roman aceasta este o mare pierdere, trecerea in lumea celor drepti a lui Vieru. Vieru a fost si va ramane mereu un mare poet national roman si un adevarat voievod al nationalitatii noastre romanesti si aceasta tragedie in rezultatul unui accident rutier este o mare pierdere pentru tot neamul romanesc, indeosebi pentru vocea lui de aparator a valorilor romanesti: limba romaneasca si istoria romanilor. Rolul lui a fost extraordinar de important si-a adus prin opera lui inconfundabila a scrisului o pagina inedita si el este considerat pe drept un geniu in viata, un clasic in viata”, Ion Bucas, istoric si prieten apropiat al regretatului poet Grigore Vieru.
 
“Poezile lui Grigore Vieru sunt poeziile  cu care am crescut toata Basarabia. Am avut ocazia sa asist la recitaluri de poezii. El impreuna cu Ion si Doina Aldea Teodorovici au fost cei care au luptat pentru acest neam. Poeziile lui sunt cele mai frumoase sunt si de mama si de neam. El a luptat ca fiecare sa obtina cetatenie romana. Visul lui a fost sa treaca Prutul”, a marturisit cu lacrimi in ochi Elena, o studenta.
 
“Suntem de la ziarul De Garda. Am avut o relatie speciala cu Grigore Vieru, era deseori oaspetele nostru, prieten, un fel de inger al nostru. De multe ori il sunam in tot felul de momente dificile. Am rasfoit astazi in redactie, am cautat in arhiva o scrisoare pe care Grigore Vieru a trimis-o in 2005 in inchisoare lui Andrei Ivantoc( episodul basarabenilor incarcerati in Transnistria-n.red.). A scris acea scrisoare la noi in redactie si prin intermediul lui Eudochia Ivantoc scrisoarea a ajuns la Andrei in inchisoare pe atunci. Alta amintire speciala a fost ziua de 2 iunie, cand urma sa fie eliberat Andrei din inchisoare si atunci i-am telefonat acasa lui Grigore Vieru. Nu se simtea deloc bine pentru ca deja suferise cele doua atacuri de cord, dar imediat i s-a schimbat vocea. Cred ca nu il pierdem, cred ca ne vom consolida in jurul poeziei, a cugetului si a viselor pe care le-a avut Grigore Vieru.  Grigore Vieru a luptat ca limba romana sa fie la ea acasa, aici in Basarabia”, a povestit Aneta Grosu.
 
“A fost omul cel mai tacut, nu a venit niciodata peste cineva sa dea cu poezia si tocmai aceasta fire speciala de a spune atat de multe prin tacere. Asa cum a zis el despre poezia lui Eminescu ca “voi ajunge poate mijlocul e aproape”, deci dupa 70 de ani el spune ca daca a ajuns la mijlocul poeziei romanesti,  noi nu am ajuns cu minte si cu sufletul la toata adancimea poeziei lui. Astazi imi rasunau in minte poeziile lui pe care le ascultam la doi sau trei ani, despre mama, despre bunica, ele sunt actuale pentru mine si acum. Trebuie sa gandim si sa revenim mereu”, a marturisit Alina Radu, care s-a recomandat o prietena a lui Grigore Vieru.
 
 20 ianuarie – zi de doliu national
 
In semn de profunda durere in legatura cu moartea tragica a poetului Grigore Vieru, presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a semnat decretul privind declararea zilei de doliu national si constituirea Comisiei de stat pentru organizarea funeraliilor poetului Grigore Vieru”, anunta un comunicat al Presedintiei. Prin decret se recomanda autoritatilor publice, intreprinderilor si organizatiilor sa renunte la desfasurarea, in ziua de 20 ianuarie 2009, a actiunilor distractive de masa; redactiilor ziarelor, posturilor de radio si televiziune sa tina cont de specificul zilei de 20 ianuarie 2009 la editarea publicatiilor si la formarea programelor din aceasta zi.Ziua funeraliilor poetului Grigore Vieru – 20 ianuarie 2009 – se decreteaza zi de doliu national. Conform decretului, in ziua de 20 ianuarie 2009, in toate localitatile republicii vor fi arborate in berna drapelele de stat, la ora 10.00, se va cinsti memoria poetului Grigore Vieru prin pastrarea unui moment de reculegere. / Vladilena Bicu / Foto: Ziarul de Garda