Orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat „Moldova” din Iași organizează vineri, 22 octombrie, de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Studenților, concertul omagial „Theodor Rogalski: 120 de ani de la naștere”, încheind astfel cea de a XXIII-a Ediție a Festivalului Muzicii Românești. Concertul dedicat personalității lui Theodor Rogalski, compozitor, dirijor și pianist român recunoscut pentru evoluția pe care a adus-o culturii muzicale românești din prima perioadă a secolului al XX-lea, va cuprinde lucrări din repertoriul acestuia, precum „La chef” și „Baladă pentru vioară și orchestră”. Solista concertului, Teodora Leon, concert-maestrul Filarmonicii „Moldova” Iași, a declarat că partiturile compozitorului Theodor Rogalski au fost pierdute cu timpul, dar strănepotul acestuia, Alexandru Rogalski, va orchestra lucrările pregătite pentru concertul de vineri.
Evenimentul va cuprinde și alte creații ale compozitorului, cum ar fi „Două dansuri pentru suflători, baterie și pian la patru mîini”, „Două capricii; Două schițe simfonice: Înmormîntarea la Pătrunjel”, „Paparudele” și suita simfonică „Cinema”.
Dirijorul acestui concert omagial va fi Adrian Morar, directorul artistic al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, inițiator al proiectului împreună cu Alexandru Rogalski.
„Datorită priceperii sale a fost solicitat să orchestreze sute de lucrări, în diferite stiluri, pentru formații orchestrale mari și mici. Mă copleșește numărul mare de aranjamente orchestrale care îi poartă semnătura, aici menționez doar una dintre cele mai cunoscute pe care le-am interpretat cu Filarmonica „Moldova” și anume: «Carnavalul lui Robert Schumann». Am fost atras de refacerea și prezentarea unor lucrări de certă valoare, care au fost pierdute sau dosite, aflate în afara programelor de concert. El a fost un «factotum» în ceea ce se numea muzică la radio în perioada interbelică”, a declarat dirijorul Adrian Morar.
Theodor Rogalski a fost și un coordonator, orchestrator, și, nu în ultimul rînd, conducătorul programelor muzicale ale Radio România București. A compus multe lucrări, în special, miniaturi orchestrale, dar și muzică de film. Una dintre lucrările sale „Două schițe simfonice” a fost apreciată de George Enescu și inclusă în programul de concert al turneului din SUA cu Filarmonica din New York.
Acest concert omagial încheie cea de a XXIII-a ediție a Festivalului Muzicii Românești desfășurat în perioada 14-22 octombrie 2021. Festivalul a fost înființat la Iași, în 1973, cu scopul de a oferi tinerilor compozitori şi interpreţi oportunitatea de a se afirma.
Sursă foto: www.sapteseri.ro
Niciun comentariu