Miercuri, 16 noiembrie, începînd cu ora 19:00, Corul academic „Gavriil Musicescu” al Filarmonicii „Moldova” din Iași va susține, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” (BCU), concertul coral „Negro spirituals” ce va fi dirijat de József Horváth, dirijor la Opera Maghiară și Opera Română din Cluj-Napoca.
Concertul va fi susținut de soliștii Daniela Goria, Mihaela Blându, Bogdan Cojocariu, Liviu Muntean, acompaniați la pian de către Adina Alupei, maestru corepetitor la Opera Națională Română din Iași, care vor interpreta cîntece folclorice de factură religioasă, create de sclavii negri africani din sudul Statelor Unite ale Americii, începînd din anul 1670.
„Jozsef Horvath dirijează pentru prima dată un concert coral la Iași, el fiind chemat în repetate rînduri să dirijeze orchestra simfonică. Cîntecele negro spirituals au preluat motive religioase din Biblie. Cîntarea textelor este influențată de dialectul tipic afro-american, iar melodiile sînt interpretate cu improvizații dintre cele mai sofisticate și mai dificil de executat. Cele trei categorii de negro spirituals sînt: jubilee songs, sorrow songs și work songs. Concerte cu muzica negro spiritual au mai existat, însă acest repertoriu este nou, cu excepția piesei «Ride the chariot» a lui Henry Smith”, a declarat Consuela Radu Țaga, dirijoarea Corului academic „Gavriil Musicescu”.
József Horváth este dirijor al Operei Maghiare din 1999, al Operei Naţionale Române din Cluj Napoca din 2006 și fondatorul şi directorul artistic al Orchestrei Classica din Cluj-Napoca. În paralel cu activitatea desfășurată la cele două opere, József Horváth are apariții ca dirijor invitat la pupitrul orchestrelor filarmonicilor importante din țară și al Orchestrei de Cameră Radio din Bucureşti, precum și la Operele Naţionale din Bucureşti şi Iaşi. În plan internațional, dirijorul clujean a condus Corul Radiodifuziunii din Budapesta şi Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii Spaniole din Madrid.
Corul academic „Gavriil Musicescu” poartă numele lui Gavriil Musicescu, compozitor, muzicolog și dirijor român, organizator al Corului Mitropolitan din Iași. Acesta a fost cel dintîi compozitor român care a introdus cîntecul popular în muzica academică și a ocupat funcția de Director al Conservatorului din Iași în perioada 1901-1903.
Sursă foto: www.filarmonicais.ro
Niciun comentariu